Eerste editie van de Voorster Sjoelkampioenschappen

Op woensdag 28 februari vinden de Voorster Sjoelkampioenschappen voor de eerste keer plaats in het MFC te Klarenbeek. In ieder dorp wordt er wel een potje sjoelen gespeeld, maar volgens de organisatie is er nog nooit zo’n evenement georganiseerd. Gezelligheid staat voorop en iedereen is welkom. 

 

De oorsprong van het sjoelen ligt in de 15e eeuw in Engeland. Shove ha’penny (shove halfpenny) was een populair zeevaardersspel dat veel op de dekken van schepen werd gespeeld. Maar daardoor belanden er ook veel munten in het water en daarom werden de pennies vervangen door houten schijven.

 

Spelregels

Tijdens de Voorster Sjoelkampioenschappen spelen we in duo’s. Aan het begin van het spel heeft iedere speler 30 stenen, die je in 3 beurten weg mag spelen. Alle schijven die niet volledig in een bak verdwijnen aan het einde van de beurt worden opnieuw ingezet in je volgende beurt. De score van beide spelers worden bij elkaar opgeteld.

 

De basis van de puntentelling is dat er na de 3 beurten wordt gekeken hoeveel stenen er in elk van de vakken aanwezig zijn. Zit er in elk vak 1 steen, dan krijg je 20 punten. Bij twee stenen in elk vak ontvang je 40 punten, 3 schijven 60, enzovoort. Als het aantal in de vakken niet meer compleet is (dus niet meer in elk vak een gelijk aantal stenen), dan worden de afzonderlijke punten in de bak bij de eerder opgetelde twintigtallen opgeteld.

 

Op woensdag 28 februari worden alle deelnemers in de kantine (ook wel ‘De Brug’ genoemd) van het MFC ontvangen met een vers kopje koffie en wat lekkers. Om 10.00 uur start het toernooi in pouleverband. Daarna strijden de beste duo’s tegen elkaar om de titel; Voorster Sjoelkampioen. Uiteraard ligt er voor de winnaars een mooi aandenken in het verschiet.

 

We hopen omstreeks 12.00 uur klaar te zijn. Deelname aan het toernooi is gratis. U kunt zich aanmelden bij de dorpscontactpersoon van jouw dorp, via inloop@mfcklarenbeek.nl of via de buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst: 06-40103611. Bij voorkeur opgeven in duo’s. Als vervoer een probleem is denkt de organisatie graag met u mee.

 

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via
Laatste berichten van Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst) (alles zien)