Beweegblog #19 – Krachtige tandem tegen corona!

Enkele maanden geleden schreef ik hoe blij ik was dat we de ‘wei’ weer in mochten om een balletje te trappen. Dan heb ik natuurlijk over voetbal. Een vergelijking met koeien was snel gemaakt. Dezelfde blijdschap zag ik bij Daphne Schippers toen de atletiekbaan weer open ging. Dankzij de NOS konden wij hier getuige van zijn. Waarschijnlijk is de hunkering naar bewegen bij een topatlete groter dan in ons geval, wij gewone stervelingen, maar eigenlijk is er geen verschil. Ons lichaam is net zo goed gemaakt om te bewegen. Jammer genoeg doen we dat, vandaag de dag, veel te weinig.

 

Neurowetenschapper Erik Scherder luidde reeds de noodklok en noemde lichamelijke inactiviteit een pandemie. Nu er nog steeds een andere pandemie rondwaart, is het belang van bewegen des te crucialer. In de strijd tegen het coronavirus zorgt bewegen voor een beter afweersysteem waardoor je minder snel vatbaar bent voor het virus. Tijdens één van de laatste uitzendingen van DWDD legde de hersenprofessor uit dat de activiteit van de Natural Killer cellen (NK cellen) toenemen wanneer je beweegt. Deze NK cellen pakken binnenkomende viruscellen aan. Het is slechts één voorbeeld van de voordelen van bewegen. Volgende maand meer hierover.

 

Tot slot aandacht voor hygiëne. Persoonlijk merk ik hier nu veel bewuster mee om te gaan. Herkent u dat? Toch wel een mooi lichtpuntje in de coronacrisis. Een gezonde leefstijl en persoonlijke hygiëne: een krachtige tandem tegen corona!

 

Spreuk van de maand: “Hoe je over een probleem denkt is belangrijker dan het probleem zelf. Dus denk positief” (Norman Vincent Peale)

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via