Vrijwilligers Centrale Voorst: verbindende factor tussen vrijwilliger en organisatie

In het Kulturhuus bevindt zich sinds januari 2017 een nieuwe afdeling binnen de gemeente Voorst; de Vrijwilligers Centrale Voorst. Deze afdeling binnen Mens en Welzijn Voorst zet zich in bruggen te bouwen tussen vrijwilligers en organisatie. Een andere belangrijke kerntaak is ook het adviseren, informeren en ondersteunen van vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers werken. Voorster Nieuws sprak met Simone Beerthuis, die samen met Dorothy den Boer verantwoordelijk is voor de Vrijwilligers Centrale Voorst. Het ontstaan “Sinds januari is er weer een Vrijwilligers Centrale in het leven geroepen. Het concept bestond vroeger al maar is destijds opgeheven. Onder andere door gesprekken tijdens het Sociaal Café merkten we dat de vraag naar een dergelijke afdeling binnen Mens en Welzijn Voorst toch werd gemist. Zodoende is er besloten weer een Vrijwilligers Centrale op te zetten. Sinds afgelopen januari zijn we dus weer begonnen,” begint Beerthuis.

Het idee?
“Bruggen slaan tussen vrijwilligers en organisaties,” vertelt Beerthuis resoluut. “We onderzoeken samen met toekomstige vrijwilligers die hier binnenlopen naar hun talenten en wensen en behoeftes. Daar “Simone Beerthuis (rechts) enthousiasmeert vrijwilligers!” zoeken we dan een passende organisatie en taak bij. Vice versa uiteraard ook, als verenigingen of organisaties op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers kunnen ze bij ons terecht.”

Hoe werkt dat?
“Binnen niet al te lange tijd komt onze site online. Er komt een link op de huidige website van Mens en Welzijn Voorst waar aanvullende en uitgebreide informatie over de Vrijwilligers Centrale Voorst komt. Hierop komt een vacaturebank te staan. Deze bestaat al wel op de huidige website van Mens en Welzijn Voorst, maar de nieuwe zal geavanceerder zijn. Organisaties kunnen hun vacatures plaatsen, maar ook vrijwilligers kunnen hun talenten aanbieden. Dit doen we hier in het Kulturhuus ook. Mensen die voornemens zijn vrijwilliger te worden maar niet weten waar, zijn dus van harte welkom om binnen te lopen.” Beerthuis gaat verder. “Uiteraard begeleiden we huidige vrijwilligers ook. We willen een vrijwilligersacademie opzetten en met deskundigheidsbevordering van vijwilligers aan de slag gaan en verstrekken informatie over bijvoorbeeld verzekeringen van vrijwilligers.”

Succesverhaal?
“Een dame die erg op zichzelf was en eigenlijk door vrijwilligerswerk sociaal weer opbloeide. Dat is prachtig, als dat lukt,” glimlacht Beerthuis.

Aanmelden als vrijwilliger of organisatie?
Beerthuis staat te popelen om aanmeldingen te mogen ontvangen van zowel vrijwilligers als organisaties. Op zoek naar een leuke plek om een paar uurtjes in de week te helpen of heeft jouw organisatie een toffe plek op te vullen? Check de vacaturebank op www.mensenwelzijn.nl of loop even binnen bij het Kulturhuus.

Mens en Welzijn Voorst
Volg