Lezing ‘Caravaggio ~ Schilder van emoties’ bij Kunstkring Voorst

Op zondag 10 december a.s. wordt bij de Kunstkring Voorst een lezing gehouden over de meester-schilder Caravaggio.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 – 1610) wàs en ís de ultieme succès-de-scandale. Een kunstenaar wiens smeulende, gepassioneerde, tumultueuze persoonlijke leven alleen wordt overschaduwd door zijn revolutionaire en adembenemende oeuvre. Met zijn ongekende naturalisme en onfeilbare talent voor het weergeven van het spel van licht en donker heeft hij een revolutie ontketend in de Italiaanse en Europese kunst en de weg gebaand voor de zeventiende-eeuwse Italiaanse barok.

Judith en Holofernes (Caravaggio, 1598-99, detail)

Veroordeeld als de ‘antichrist van de schilderkunst’, hield het schandalige leven van Caravaggio hem in de openbaarheid, maar zijn echte talent verdiende hem zijn plaats in de geschiedenis van de kunst. Als revolutionair schilder negeerde hij alle regels die kunstenaars uit de voorafgaande eeuwen hadden gevolgd, en ontwikkelde in plaats daarvan een liefde voor realisme. Zijn emotionele directheid was ongeëvenaard en zijn werk heeft onmiskenbare invloed gehad op kunstenaars als Rubens, Hals, Rembrandt, Vermeer, Velazquez en Bernini.

Michelangelo Merisi da Caravaggio, de schilder die de geschiedenis is ingegaan als de meester van het clair-obscur. Èn die uiteindelijk berucht werd als als rouwdouwer! Maar als geen ander wist hij drama en pathetiek, de menselijke emoties in zijn schilderijen vast te leggen.

En juist die weergave van puur menselijke emoties, ongekend en schokkend voor die tijd, staat op deze speciale Caravaggio-lezing in december centraal.

Beeldend kunstenaar Peter van der Woude neemt u deze middag gepassioneerd mee langs het enerverende leven en werk van deze befaamde Italiaanse kunstenaar.

Zondag 10 december, Kunstgalerie ‘De Statenhoed’, Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello
Aanvang lezing: 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)
Toegang: 3,00 p.p., leden & vrienden van de Kunstkring: gratis
Meer informatie: www.kunstkringvoorst.nl

volg ons

KunstKring Voorst

De KunstKring Voorst, aan de Dorpsstraat 11a in Twello, is een centrum en platform voor beeldend kunstenaars en inwoners van de gemeente Voorst, waar kunst in haar breedste zin tot haar recht komt.
KunstKring Voorst
volg ons