Lezing Beethoven en Schubert bij Galerie ‘De Statenhoed’

Zondag 15 december a.s. wordt in het café en de ateliers van Galerie ‘De Statenhoed’ een lezing gehouden over het leven en werk van Ludwig von Beethoven en Franz Schubert.

Of Schubert en Beethoven bekenden van elkaar waren en welke relatie er tussen beide bestond, zijn vragen die vaak gesteld zijn maar zelden zijn beantwoordt.

Beide woonde in Wenen, het Wenen van nu net iets meer dan een eeuw geleden, waarin het culturele centrum de St. Stephen’s Kathedraal was, en waar – zo zou je denken – beide Meesters elkaar ongetwijfeld tegen het lijf moeten zijn gelopen. En toch is er geen enkel bewijs dat ze elkaar daar ooit ontmoet hebben, of ergens met elkaar een Grüner Veltliner  gedronken of een stukje Sachertörte met elkaar gegeten hebben.

Het waren twee radicaal van elkaar verschillende mannen en hoewel ze binnen dezelfde stadsmuren woonden, leefden ze beide in hun eigen afscheidelijke wereld. Schubert als een door Wenen rondwandelende bon vivant. Beethoven als een eenzame excentriekeling, die bij voorkeur gezelschappen meed.

Gerda Demey neemt u vanmiddag mee naar het Wenen van eind 18e – begin 19e eeuw, en door het leven en werk van deze van elkaar zo verschillende componisten. De lezing wordt gelardeerd met muziekfragmenten van de twee Meesters en een live uitvoering op klarinet, onder pianomuziek van Ed Krijgsveld.

Zondag 15 december
Lezingencyclus Muziekgeschiedenis:
Ludwig von Beethoven en Franz Schubert

Galerie ‘De Statenhoed’, Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello

Aanvang lezing: 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Leden en vrienden van de Kunstkring: gratis, niet-leden: 5,00 p.p. entree.
Presentatie: Gerda Demey

Meer info: www.kunstkringvoorst.nl

 

KunstKring Voorst
volg ons