Stilstaan bij vrijheid in Posterenk

POSTERENK– Na het grote herdenking- en bevrijdingsfeest in 2015 organiseert het comité nu jaarlijks een herdenking op 13 april, de dag dat Posterenk is bevrijd door het Carleton &York regiment van de 1e Canadese divisie. De Canadese vlag wapperde in het hele dorp als teken van saamhorigheid en verbonden voelen met de Canadese bevrijders. De ceremoniemeester, Maurits Jansen heette alle gasten en belangstellenden van harte welkom op deze bijzondere avond. “Vandaag staan we stil bij wat hier op vrijdag 13 april 1945 is gebeurd. Dit willen we blijven herdenken.

 

Sinds 1945 kennen we geen oorlog meer en mogen we vrijheid beleven. Vrijheid om te gaan en te staan waar we willen, vrijheid van godsdienst, vrijheid om te wonen waar je wil, Vrijheid dat we mogen zeggen wat we denken en wat we voelen, en vrijheid dat je je mening mag uiten zonder dat je opgepakt wordt en in de gevangenis komt. Dit besef is belangrijk, omdat er nu in 2018 in 53 landen in de wereld nog grote conflicten zijn met oorlog en geweld, waar mensen zonder proces nog zomaar opgepakt kunnen worden. Zoals in Syrië, Israël en Palestina, Jemen, Columbia, Filipijnen en Nepal. Daarom is het belangrijk om nu weer stil te staan bij vrijheid wat we hier in Posterenk te danken hebben aan het Carleton & York regiment.“

Kranslegging

Tijdens deze herdenking spraken betrokken en enthousiaste sprekers. Als eerste burgemeester Jos Penninx, daarna 3 leerlingen van de St. Martinusschool Bussloo. De prachtige gedichten gemaakt door Christiaan, Sterre en Danique vindt u onderaan dit artikel. Studenten van TTS Canisius College lazen het verhaal/biografie van Frank Gallant, één van de zes gesneuvelde soldaten in Posterenk. De president van de RCL, Gerard Hendriks hield een toespraak. Na het taptoe signaal “The Last Post”, gespeeld door de heer Hartgers , volgde 1 minuut stilte. De kranslegging namens alle inwoners van Posterenk, werd gedaan door de heer Evert Jansen, samen met zijn dochter en kleinkinderen . De ceremonie werd muzikaal begeleid door de City of Apeldoorn Pipes & Drums. Na afloop was er een gezellig samen zijn in de molen van Posterenk. Het comité Posterenkse Bevrijding bedankt iedereen voor de belangstelling en bijdrage aan deze gedenkwaardige avond. Onderstaande gedichten werden voorgedragen door de leerlingen van de st. Martinus basisschool:

Christiaan

Eerst was er in ons land oorlog

In sommige landen nu nog

Iedereen wil vrede

Dat hopen we voor het heden

En niet meer zoals het verleden

Iedereen wil graag vrolijk zijn

En vergeten alle pijn

Wij staan stil bij de gedachte

Aan alle mensen die ons hulp brachten

Sterre

Ik droom van vrede

Keer op keer

Ik droom van vrede

Geen oorlog meer

Ik droom van vrede

Elke keer weer

Ik droom van vrede

Gewoon stil

Dat is wat ik wil

Danique

Ik droom van een wereld,

met liefde en vrede

Zonder bommen en granaten

Zonder mensen die elkaar haten

Zonder oorlog, zonder pijn

Zou dat niet geweldig zijn?

Posterenks Belang
Like
Laatste berichten van Posterenks Belang (alles zien)