RCMP Pipes en Drums

Posterenk kandidaat “Kern met Pit”. Stem nu!

De kern Posterenk is met het project “Posterenkse bevrijding” genomineerd voor de Kern met Pit trofee 2015. Het is een jaarlijkse wedstrijd, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM), die bewonersgroepen uitdaagt om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. Voor de provincie Gelderland is Posterenk met het project “Posterenkse Bevrijding” geselecteerd. Indien het project in 2015 gerealiseerd is ontvangt men in januari 2016 het predicaat Kern met Pit en duizend euro. Daarnaast wint in elke provincie het beste project de provinciale trofee en vijftienhonderd euro extra. HIERVOOR KUNT U NU STEMMEN via www.kernmetpit.nl

Herdenking Posterenk 13 april

Een korte terugblik: Zeventig jaar geleden werd Posterenk op 13 april 1945 bevrijd door de Canadezen. Dit jaar hingen er in Posterenk op maandag 13 april meer dan 100 Canadese vlaggen. De ceremonie begon om 19.00 uur met een optreden van Brassband Crescendo. De ceremoniemeester heette een ieder welkom en er was een speciaal welkom voor Mies en Mieke, die in hun jeugd de Canadese graven hadden verzorgd. Er waren diverse sprekers en er werden indrukwekkende fragmenten voorgelezen uit het dagboek van oma Karman van 11,12 en 13 april 1945. Kransen en bloemen werden gelegd door het Comité bevrijding Posterenk, de Royal Canadian Legion Branch 005, Posterenks Belang, Stichting Pampus, Mies en Mieke, volwassenen en kinderen uit Posterenk en omgeving. Na het taptoe signaal “The last post” volgden twee minuten stilte. Het Wilhelmus werd met veel verbondenheid meegezongen.

Op vrijdag 8 mei volgde het bevrijdingsfeest van Posterenk. Er was een expositie in de molen waar de kinderen hun werken van het project hadden tentoongesteld. Ook was er een foto- en verhalen expositie over Posterenkers in de oorlogsjaren. De RCMP Pipes en Drumband uit Canada kwam in hun prachtige rode tenue met kilt en luid spelend op hun doedelzakken, trom en drums imponerend naar de Wilpermolen spelen. Er waren 3 respectvolle speeches van burgemeester Jos Penninx, de president van de RCL de heer Gerard Hendriks en de voorzitter van het Comité bevrijding Posterenk. De burgemeester Jos Penninx en Charles Armstrong hadden de eer de krans te leggen. Samen werd het Canadese volkslied gezongen. Na het officiële gedeelte werden onze gasten uit Canada toegezongen door Ciska Jansen en al snel zong iedereen mee. Het werd een uniek feest onder de stelling van de molen in Posterenk. Getuige een bericht op facebook waren de leden van de RCMP Pipes en Drums zelf ook zeer onder de indruk van het evenement; “Magic. That is one word to describe tonight. It started out a just another parade in a small town, but transcended into something incredibly special, that non of us will forget”.  Veel van deze prachtige momenten en foto’s zijn te vinden op de facebookpagina “Bevrijding Posterenk”.

Posterenks Belang
Like
Laatste berichten van Posterenks Belang (alles zien)