Tai Chi Tao: gezond en ontspannend.

Tai Chi Tao.

Tai Chi Tao is een gezondheids-, energie- en bewegingsleer. Door de Nederlander Jan Kraak ontwikkeld op basis van duizenden jaren oude Chinese gezondheidsoefeningen. Tai betekent (hoogst bereikbare) doel, Chi betekent energie (de vitale energie of levenskracht die in en om de mens aanwezig is), Tao verwijst naar de levensweg die ieder van ons gaat op zijn unieke wijze, met zijn fysieke en geestelijke kunnen.

De oorsprong van deze oefeningen ligt ongeveer 5000 jaar geleden. Toen werden er al oefeningen gedaan voor de gezondheid. Deze Chi Kung oefeningen zijn o.a. ontleend aan voorbeelden uit de natuur, ze zijn gebaseerd op natuurlijke principes, de Chinese natuurfilosofie: meegaan met de natuurlijke stroom, de kracht van het zachte, alles verloopt in een cyclus.
De Shaolin monniken gebruikten de oefeningen als afwisseling met hun lange meditaties waarin ze uren lang stil zaten en hun lichaam verstijfde. Ze ontdekte: een gezonde geest zit in een gezond lichaam. Later bleken deze oefeningen ook te gebruiken als zelfverdediging en ontstonden de verschillende Tai Chi vormen. Ook toepasbaar om “weerbaar” te zijn in het gewone leven. Staan als een berg en vloeien als water. In de geschiedenis zijn er steeds weer leraren geweest die verwijzen naar de oorsprong: de Dao Yin, de oefeningen voor de gezondheid.

De Chinezen gaan er vanuit dat aan het begin van de wereldgeschiedenis het grote onnoembare en onbeschrijflijke Tao stond. Volgens de oude Chinese filosofen was het universum in het begin leeg en zonder grenzen, dit noemde ze Wu Chi. Uit de Wu Chi ontwikkelde zich beweging Yang en het tegengestelde aspect stilte, Yin. Het universum werd geschapen door het samenspel van Yin en Yang en de toestand die beide aspecten omvatte heette Tai Chi. Het Tai Chi symbool symboliseert de eenheid van de krachten van Yin en Yang en vertegenwoordigt evenwicht en harmonie.

De geschiedenis van de TCG (=traditionele Chinese geneeskunde), de kennis over meridianen en acupunctuurpunten en het gebruik van kruiden is al zeer oud. In de TCG word er uitgegaan van de eenheid tussen lichaam en geest. De TCG is gebaseerd op de ideeën van Yin en Yang en de 5 elementen. Deze worden gebruikt om de wereld te begrijpen en in te delen en ook ziektes, oorzaken en behandelingen te doorgronden.

Alles is in te delen in Yin of Yang. Yin en Yang zijn twee tegengestelde complementaire polen. Ze kunnen niet zonder elkaar en ze beïnvloeden elkaar, ze gaan in elkaar over, zoals dag en nacht. Ze zijn beide even belangrijk, steeds aan verandering onderhevig, onlosmakelijk met elkaar verbonden zoals geest en lichaam, hemel en aarde.

Ook is alles te verdelen in de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. De vijf elementen zijn verbonden met onze organen en met de bijbehorende meridianen. Maar ook met de seizoenen van een jaar en de seizoenen van het leven. Alles verloopt in een cyclus, alles is in verandering, dat is de enige zekerheid die we hebben. Na de winter komt de lente maar ook die gaat weer voorbij. Accepteer wat is en vertrouw dat het goed komt. Ook zijn de elementen verbonden met onze emoties. Een emoties kan een element in onbalans brengen maar omgekeerd is het ook het geval.

We weken met energie die in en om alles is, waaruit wij bestaan. De energie hoort schoon en onbelemmerd via de energiebanen door ons lichaam te stromen. Als er verstoringen zijn kunnen deze opgelost worden. We krijgen met onze geboorte energie mee, en we vullen deze aan door voeding, ademhaling, aandacht etc.

Tai Chi Tao bestaat uit losse Chi Kung (= energie of adem oefening) oefeningen, 5 elementen vormen, meditatief lopen, ontspanningsoefeningen (klopmassage, visualisaties, meditaties). We beginnen de les altijd met de basishouding: het ontspannen opbouwen van een goede houding, in het hier en nu komen met je aandacht, loslaten wat niet voor nu is, ontspannen (Wu Chi), en aarden. Je adem helpt je om je aandacht bij jezelf en in het hier en nu te brengen.

We doen losmaakoefeningen om de gewrichten (de poorten van de energie) te openen, los te maken, zodat de energie beter kan stromen.
De Chi Kung oefeningen zijn langzaam uitgevoerde ronde sierlijke bewegingen, zoveel mogelijk ontspannen uitgevoerd, langzaam om ze met aandacht te kunnen doen en daardoor ook meditatief. Je bent met je aandacht in het hier en nu. De bewegingen zijn constant stromend. Het hele lichaam doet mee en de energie gaat stromen. De 5 elementen vormen zijn oefeningen voor de vijf elementen, meestal in de voedende lijn. Water voedt hout, voedt vuur, voedt aarde, voedt metaal, voedt water. Ook kun je specifieke oefeningen doen voor een bepaald element.
De ademhaling speelt een belangrijke rol bij de bloed- en energiecirculatie en bij de ontspanning, het bij jezelf komen. In de buik komen de kosmische en aardse energie samen.

De oefeningen werken op onze energiedoorstroming, op de ontspanning en ademhaling, op onze houding maar ook op de verschillende organen, zintuigen, emoties, spieren en gewrichten etc. Het zelf voelen en ervaren is belangrijk, wat doet het met je? Geen rationaliteit, geen goed of fout, geen prestatie, geen competitie, geen overwinning. Dat houd de energie zuiver.
Tao betekent weg en verwijst naar onze levensweg die wij allen hebben te gaan. Maar ook naar jouw unieke levensweg. De oefeningen kun je aanpassen aan jouw mogelijkheden en onmogelijkheden. Iedereen kan meedoen. Ook verwijst Tao naar de Taoïstische filosofie. Zie ook uitspraken van Lao Tze, de Tao te Ching.

Ook zijn er Boeddhistische invloeden. Tai Chi word ook wel meditatie in beweging genoemd. Door de rustige bewegingen die met aandacht worden uitgevoerd kom je meer in het hier en nu. Niet gisteren niet morgen maar nu. Je kunt je denkende geest even tot rust brengen. Je komt weer meer in contact met jezelf en met je bron van Zijn. Je word je weer meer bewust van hoe je in het leven staat, wat je automatische reacties zijn geworden. Stil worden bij jezelf zodat je beter voor jezelf en anderen kunt zorgen. Er is lijden om twee redenen: we krijgen niet wat we willen en we willen niet wat we krijgen. Het Boeddhisme geeft een uitweg uit dit lijden. Alles is aan verandering onderhevig, alles is in beweging. Acceptatie en meegaan met de stroom geeft rust en ruimte. Wu Wei – doen door niets te doen. Dit betekent niet passief worden en nooit meer iets ondernemen om iets te veranderen.

Balans, harmonie, evenwicht zijn van essentieel belang om goed te kunnen functioneren, Als we ons ergens zorgen om maken, piekeren, depressief zijn heeft dat invloed op ons lichaam. Als we fysieke klachten hebben heeft dat invloed op onze geest. De Tai Chi, het meegaan in de beweging, kan hierin een steun zijn, stimuleert, activeert, geeft rust. Vertrouwen krijgen in jezelf, plezier in het bewegen, omgaan met pijn en beperking.

In de natuur staat geen enkel deel op zichzelf, alles is met elkaar verbonden. Maak je leeg zodat je Tao in je op kunt nemen. Doen door niets te doen, Word je bewust van de grote innerlijke kracht, geloof in jezelf.

In onze groet zie je terug: het zachte overwint het harde en respect voor eeuwenoude oefeningen, voor jezelf en voor elkaar.

Kom eens voor een gratis proefles: dinsdag 13.30 uur Kulturhus Twello, of kijk op www.injeelement.net

In je element, bewegen en ontspannen
Laatste berichten van In je element, bewegen en ontspannen (alles zien)