Gouden Schoolkantine Schaal voor Veluws College Twello

Het Veluws College Twello heeft een gouden Schoolkantine Schaal 2018 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laat de school zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. Op woensdag 21 november heeft de wethouder Onderwijs van de gemeente Voorst, de heer Harjo Pinkster, de Gouden Schaal overhandigd.

Op woensdagochtend is de sfeer op VC Twello toch net even anders dan op andere dagen. Er heerst een gezellige drukte in de keuken met ouders die heerlijke broodjes aan het klaarmaken zijn. Het  water loopt je in de mond als je het ruikt en ziet. Net iets voor twaalf uur staat menig leerling in de startblokken om een sprint naar de verkoopbalie te trekken. Nu maar hopen dat je favoriete broodje er nog is, en ze zijn nog gezond ook! Niet alleen op woensdag, maar iedere dag zijn er gezonde producten, zoals verse groente en fruit, melkproducten, suikervrije drankjes te krijgen. De vertrouwde noedels en cup of soup staan ook nog steeds op de menukaart. Het verse fruit wordt tegen kostprijs verkocht. Wil je geen geplette appel in je tas, dan kun je er voor hetzelfde geld eentje open in de kantine. Sanne: “Ik vind het leuk hoe er elke woensdag broodjes gemaakt en verkocht worden. Mijn favoriete broodje is een panini met ham en kaas. Erg lekker!”

Wedstrijd
De leerlingen mochten ook zelf met suggesties komen voor nieuwe gezonde broodjes. Er werd een prijsvraag uitgeschreven die gewonnen werd door Toine Rademaker en Viktor Bjarnason. Hun broodje zalm gaat binnenkort in de verkoop. Er waren ook prijzen voor Sven Vorselman, Lisa Kiesbrink, Anna Bonte, Kevin Wijbenga, Micha Tadema en Ellis Koolman. Tijdens een feestelijke uitreiking in de aula werden tegoedbonnen voor een gratis broodje door wethouder Pinkster aan hen uitgereikt. De ouderraad was vanaf het begin betrokken bij het initiatief om samen met de school een gezonde kantine te creëren. Een grote groep ouders is betrokken bij de inkoop, de voorbereiding en het klaarmaken van deze gezonde producten. Een wisselende groep ouders is elke woensdag op school om een bijdrage aan dit project te leveren. Hun gezonde etenswaren vinden elke woensdag gretig aftrek.

Aanbod
Het Veluws College heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in hun gezonde schoolkantine. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar; er is een watertappunt in de aula van de school. Alle leerlingen hebben bij de opening van het gebouw een waterfles ontvangen.

Watertappunt
De leerlingen zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen. Ralf: “Ik vind het handig, want ik kan snel een flesje vullen als ik dorst heb.” Simon: “Wat handig is dat je op zo’n centraal punt je fles kunt vullen.” Veel leerlingen maken gebruik van dit tappunt. De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren vormen onze toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

De Gezonde Schoolkantine De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Bron: Voorster Nieuws

JOGG Voorst