Concert Path of Miracles

Path of Miracles’, is in 2005 gecomponeerd door Joby Talbot (GB, * 1971) en gebaseerd op de meest blijvende route van de katholieke pelgrimage – de grote Pilgrimage naar
Santiago. De vier delen van ‘Path of Miracles’ zijn genoemd naar de vier belangrijke stopplaatsen binnen de ‘Camino Frances’ te weten Roncesvalles,
Burgos, León en Santiago. De ‘Camino Frances’ is de spil binnen het netwerk van pelgrimsroutes naar Santiago.

Santiago de Compostella beleefde als bedevaartsoord een grote bloei tijdens de twaalfde tot en met de vijftiende eeuw, vanaf de zestiende eeuw taande de populariteit. De Habsburgse keizers hadden immers een meer centralistische culturele en politieke strategie voor ogen, vanuit Madrid als hart van een “Rijk waar de zon nooit onder gaat”.

Dit fantastische 17 stemmige a capella koorwerk duurt nagenoeg een uur en werd door het Luna Kamerkoor in 2015 voor het eerst in Nederland integraal uitgevoerd.

Om een kleine indruk te krijgen waar de oude teksten die in dit werk gebruikt zijn over gaan, heeft Joby Talbot, alvorens deze compositie af te maken, een deel van de pelgrimage zelf gelopen. Het libretto beschrijft niet alleen de ontberingen, het bijna onmenselijke doorzettingsvermogen, de ongelijkheid in de maatschappelijke status, maar ook een overweldigende climax van geluk en verlichting wanneer Santiago in zicht komt.

Tijdens het concert worden delen uit de documentaire Compostelle, le Chemin de la Vie van de Franse filmmaker Freddy Mouchard getoond. De regisseur volgde 3 jaar lang pelgrims waarvan een ieder over zijn eigen grenzen gaat en wordt geconfronteerd met zichzelf.

Laatste berichten van Organisator Jurgen van der Ent (alles zien)