“Ik wil sport voor iedereen toegankelijk maken.”

Zorgen dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot sport: dat is waar Erica Nap, de buurtsportcoach Aangepast sporten in Voorst, aan werkt. Dat doet ze op verschillende manieren.

Buurtsportcoach
Erica Nap (23) werkt sinds september 2019 als Buurtsportcoach aangepast sporten in de gemeente Voorst. Anders dan de naam doet vermoeden werkt Erica niet zozeer in de buurt, maar voor de gehele gemeente. “Samen met de andere buurtsportcoaches wil ik zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen. Voor sommige mensen is het net wat lastiger om te kunnen sporten of bewegen dan voor anderen. Omdat ze een fysieke of verstandelijke beperking hebben. Deze mensen help ik bij het vinden van een sport of activiteit die bij ze past. En ik help verenigingen sporten voor iedereen toegankelijk te maken.”

Inclusief sporten
De belangrijkste taak van Erica is zorgen dat iedereen op zijn eigen manier kan sporten. Dit kan in het reguliere aanbod maar ook met aangepast aanbod. Deze doelstelling is ook onderdeel van het nieuwe beweegakkoord. Erica wil de betrokkenheid van verenigingen bij dit thema verder vergroten. En dus promoot ze het inclusief sporten bij verenigingen en helpt ze met inclusief maken.
Zo is deze week de beweegkist naar zorginstelling Zozijn gebracht. Hiermee kunnen cliënten ook in lockdownoefeningen doen om fit te blijven. Niet alleen met materialen, ook in de omgang met mensen met een (lichte) beperking kan Erica een rol spelen. Vorig jaar organiseerde ze bijvoorbeeld een training voor omgaan met autisme en gedragsproblemen. Hier konden trainers en leiders van sportteams aan meedoen. “Daar bleek een enorme behoefte aan te zijn. Er kwamen 45 deelnemers op af.” Als buurtsportcoach is het belangrijk om goed contact te hebben met beweegaanbieders, instellingen en organisaties die mensen met een beperking ondersteunen. “Mijn netwerk aan mensen wordt steeds groter. Dat is fijn, want zo kan ik meer mensen helpen.”

Makelaar
Naast het werk bij sportverenigingen is Erica er ook voor individuen met een sportvraag. “Wie een specifieke vraag heeft, kan bij mij terecht, “ vertelt ze. “Laatst was er een man die een activiteit zocht voor zijn zoon die moeilijk bewoog. Toen ben ik voor hem op zoek gegaan. Ik kwam via Uniek Sporten uit bij rolstoelbasketbal en dit was een goede match. Hopelijk kan hij snel weer mee doen als de lock down voorbij is.”

Aangepast sporten zichtbaar maken
De coronamaatregelen maken de beweegruimte die Erica heeft wel beperkt. En dat frustreert weleens. “Laatst was er een sportdag bij de Daniël de Brouwerschool. Daar heb ik samen met Ismar, één van de andere buurtsportcoaches, een les verzorgd en verenigingen uitgenodigd. Hartstikke leuk, maar dat is wel incidenteel. Omdat de ouders niet aanwezig mochten zijn, kon ik kinderen eigenlijk niet verder helpen met een beweegaanbod.” Als de maatregelen over zijn, staat Erica te popelen om grotere groepen te kunnen helpen. “Want ik wil dat sporten voor mensen met een beperking net zo zichtbaar en toegankelijk wordt als voor mensen zonder beperking!”

Wil je weten of Erica iets voor jou of jouw vereniging of organisatie kan betekenen? Dan kan je haar bellen of appen via 06-18896516. Of stuur een mailtje naar voorst@unieksporten.nl

Door Karijn Kats en #Zodus.

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)