• Sportmiddag bij de Kruidentuin
  Twello 28-02-2019, Op donderdag 28 februari jl. heeft het team van Voorst Actief on Tour in samenwerking met de buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst een leuke sportmiddag  georganiseerd voor alle medewerkers van De Kruidentuin.

  De Kruidentuin 
  Bij De Kruidentuin werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Kruidentuin is een groencentrum met een kwekerij, kaarsenmakerij, en een winkel waar alle producten worden verkocht.

  Sportmiddag
  Het team van Voorst Actief on Tour heeft in samenwerking met de buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst een leuke sportmiddag georganiseerd voor alle medewerkers van De Kruidentuin. Maar liefst 20 enthousiaste medewerkers deden mee met de sportmiddag.

  De sportmiddag begon met een leuke warming-up. Na de warming-up werden alle medewerkers in twee groepen verdeeld. Eén groep ging een aantal tikspelen doen en de andere groep deed mee met een leuke estafette. Na 15 minuten werd er van activiteit gewisseld. Na een korte pauze mochten de groepen zich wagen aan een potje Kubb en Lijnbal. Als afsluiting ging de hele groep touwtrekken.

  Aan enthousiasme geen gebrek. Iedereen heeft met veel enthousiasme meegedaan met de sportmiddag.

 • Warmetruiendag 2019
  Twello 15-02-2019, Op vrijdag 15 februari j.l. heeft het team van Voorst Actief on Tour op diverse locaties in Twello een warming-up verzorgt. De warming-up werd verzorgt i.v.m. de warmetruiendag.

  Warmetruiendag
  De warmetruiendag wordt jaarlijks georganiseerd. Tijdens de warmetruiendag wordt de verwarming één graad lager gezet. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor het klimaat.

  Warming-up
  Om de dag goed te beginnen heeft het team van Voorst Actief on Tour op verschillende locaties een warming-up aangeboden. Bedrijven, verenigingen, maar ook organisaties hadden de mogelijkheid om een warming-up aan te vragen tijdens de warmetruiendag.

  Het team van Voorst Actief on Tour heeft  voor alle medewerkers van het gemeentehuis, bibliotheek en het Kulthurhus in Twello een warming-up verzorgt. De warming-up begon met een leuk dansje gevolgd door een aantal oefeningen. Met veel enthousiasme is op alle locaties meegedaan met de warming-up.

 • Voorst Actief on Tour aanwezig op de informatiemarkt over opvoeding, gezondheid en opgroeien
  Twello 23-10-2018, Op woensdag 31 oktober zal het team van Voorst Actief on Tour aanwezig zijn op de informatiemarkt over opvoeden, gezondheid en opvoeding. Kom langs bij onze stand en doe mee met een leuke sportieve activiteit.

  De informatiemarkt vindt plaats van 12:00 uur en 14:00 uur en vindt plaats bij Brede School de Fliert in Twello.

 • Gratis fruit en water voor de kinderen!
  Twello 23-10-2018, Bij alle activiteiten van Voorst Actief on Tour is gratis fruit en water beschikbaar.
  Albert Heijn Twello stelt het fruit en het water beschikbaar voor alle kinderen, die deelnemen aan de activiteiten van Voorst Actief on Tour.
 • Twee BN’ers aanwezig op de Kick Off
  Twello 23-10-2018, Op maandag 29 oktober vind de Kick Off plaats van Voorst Actief on Tour.
  Tijdens de Kick Off zijn top bergbeklimmer Wilco van Rooijen en ex-basketbalinternational Henk Pieterse aanwezig.

  Wilco van Rooijen
  Op 10 januari 2011 stond van Rooijen op de top van de Mount Vinson, op Antartica. Voor hem was dat de laatste top van de Seven Summits, de zeven hoogste toppen op de zeven wereldcontinenten, zonder daarbij voor de beklimming van de Mount Everest zuurstof te gebruiken.

  Net als Wilco van Rooijen kan je tijdens de Kick Off jouw klimskills laten zien op de klimwand.
  Lukt het jou om net als Wilco van Rooijen de top van de berg te bereiken.

  Henk Pieterse
  Henk is voormalig basketbal-international en heeft meerdere nationale prijzen weten te bemachtigen in zijn succesvolle carrière. Daarnaast was hij actief op het EK in 1983, op dit toernooi behaald Henk met het Nederlands team de 4e plek, een ongekende prestatie.

  Tegenwoordig reist Henk het hele land door, om met zijn schat aan ervaring basketbal-clinics te verzorgen.

  Henk Pieterse zal tijdens de Kick Off de warming-up verzorgen en jij kan mee doen aan een toffe basketbal-clinic.

 • Interview met Sportknowhowxl
  Met een speciale E-bestelbus sport naar de basisscholen brengen

  In de gemeente Voorst moeten alle basisschoolkinderen na schooltijd gratis kunnen sporten en bewegen. Dat heeft de gemeenteraad met een motie vastgelegd. Vanaf eind oktober kan dat ook echt. Dan trekt Voorst Actief On Tour met een speciaal aangeschafte E-bestelbus langs de basisscholen in de twaalf kernen. De bus zit vol met buitensportmateriaal. Zodra de kinderen de bus met ‘High five’ zien, weten ze: oh leuk, we gaan weer sporten. Dat is in elk geval het idee en de hoop, zegt Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport van de gemeente Voorst.

  Voorst Actief On Tour is speciaal voor dit sport- en beweegdoel in het leven geroepen en wordt op dit moment bemand door Tom Spijker (coördinatie) en Ismar Maglajlic (uitvoering). Zij zorgen dat ze vanaf 29 oktober elke dag zo rond 14.30 à 15 uur op een schoolplein van een basisschool in de gemeente Voorst staan met een gevarieerd aanbod aan sporten. De ene dag zal dat in Twello zijn, een andere in Teuge en ga zo maar door. In de ene plaats zullen ze wekelijks zijn, in een kleinere kern kan het eens in de twee weken worden. Ze zijn nog maar net begonnen, vertelt Tom Spijker, en het buitensportmateriaal zijn ze nu nog aan het uitzoeken, maar er moet straks van alles kunnen. “Volleybal, basketbal, sportspelen, tikspelen, estafette,  noem maar op.”

  Voorst Actief On Tour is een samenwerking van het platform Voorst Actief en Stichting de Koepel sport, welzijn en cultuur. Voorst Actief is een digitaal platform, waarmee de gemeente samen met buurtsportcoaches en dorpscontactpersonen alle inwoners van Voorst actief bij de samenleving wil betrekken. Dat kan sportgerelateerd zijn, maar kan ook over bijvoorbeeld de aanleg van een rondweg gaan. Stichting de Koepel is geen Sportbedrijf zoals sommige andere gemeenten wel hebben. Deze stichting doet onder andere de exploitatie en het beheer van  twee sporthallen en negen gymzalen en het team heeft deze beschikbaar als het slecht weer is. Tom Spijker en Ismar Maglajlic zijn bij de Koepel in dienst, als beweegcoördinator en buurtsportcoach.

  In juni kwam het voorstel in de gemeenteraad, nadat er een motie was aangenomen om alle kinderen tot en met 12 jaar gratis sport aan te bieden. “Voorst wil beweegarmoede tegengaan en daarom de basisschoolkinderen meer laten bewegen na schooltijd,” zegt De Croon. Zelf moest ze vroeger naar binnen geroepen worden om te eten en daarna vloog ze weer naar haar vriendjes en vriendinnetjes om nog even lekker te voetballen. Maar nu zitten veel kinderen op de bank te gamen. Daar wil Voorst zijn kinderen weer vandaan krijgen.

  Om het project mede te financieren heeft Ingrid de Croon haar netwerk aangesproken. Dat verbinden en ondernemen is aan haar wel toevertrouwd, want “naast mijn beleidswerk ben ik ook ondernemer”. Er is  wat geld vanuit het Rijk beschikbaar, de zogenoemde Klijnsma-gelden, en de gemeente heeft een bedrag beschikbaar gesteld. Maar De Croon is ook op lokale en regionale organisaties afgestapt. Niet alleen om het geld, maar ook om meer draagvlak te creëren. BSO sport is een mooi voorbeeld. “Voorst Actief On Tour kan men gaan zien als een verkapte BSO. Maar we moeten niet concurreren met de BSO sport, maar juist samenwerken. Daarom ben ik met ze in gesprek gegaan.” Met een student (stagiair) van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en schooldirecteurenheeft De Croon bekeken welke sport bij welke kern past. “De kernen hebben verschillende culturen. De ene heeft bijvoorbeeld meer met kickboksen en skaten in de andere passen de traditionelere sporten als hockey en voetbal beter.”

  Met het MobieZ concept van Nijha rouleren er na de herfstvakantie in de sporthal en gymzalen  binnensportmaterialen, die kinderen aanspreken en triggeren om te sporten en bewegen. De ene keer zijn er judomatten, de andere keer skateboards en crossfietsen en zo wil het team van Voorst Actief On Tour kijken of er ook veel variatie mogelijk is voor het materiaal voor buiten.

  Met twaalf kernen is Voorst een uitgestrekte gemeente. Om zich met materiaal van de ene naar de andere school te kunnen verplaatsen hebben Tom Spijker en Ismar Maglajlic natuurlijk een vervoermiddel nodig. Dat is er gekomen dankzij samenwerking met Cleantech Regio, een organisatie waarin onder andere Voorst samenwerkt met ondernemers en onderwijs“aan een energieneutrale en duurzame economie en samenleving”. Het is een 100%  elektrische bestelbus geworden, want, zegt Ingrid de Croon, “ze kunnen natuurlijk niet rondrijden in een stinkdiesel, als ze sport, bewegen en gezondheid uitstralen”. Cleantech Regio werkt samen met Nissan Apeldoorn, dus daar is de bus aangeschaft “met een leuke korting dankzij de logistieke Cleantech probeeractie energieneutraal in 2030”, maar de Nissandealer in Twello zal het onderhoud gaan verzorgen.

  Dankzij de lokale Sport 2000 (Buitink) kan het team van Voorst Actief On Tour ook duidelijk herkenbaar gekleed naar de schoolpleinen toe. En als de kinderen zich flink gaan inspannen, is er wat te eten en drinken nodig voor nieuwe energie. Daarvoor heeft De Croon, dankzij de samenwerking die er al was vanuit JOGG Voorst (Jongeren Op Gezond Gewicht), met Albert Heijn Twello die samenwerkt met Albert Heijn landelijk als JOGG partner, afspraken gemaakt met de supermarktmanager. Daarom zullen er in de E-bestelbus ook gratis water, fruit en energierepen te vinden zijn.

  Tom Spijker en Ismar Maglajlic zijn echt net begonnen, begin deze maand. Tom Spijker vertelt dat ze het programma eigenlijk nog helemaal op poten moeten zetten. Ze beginnen klein, met zijn tweeën en enkelestudenten van het Veluws College Twello, CIOS Arnhem en ROC Aventus Apeldoorn. Ook hij benadrukt dat ze vooral willen samenwerken met de BSO’s. “Zij kunnen Voorst Actief On Tour bij de kinderen promoten.” Verder hopen zij via sociale media bekendheid te genereren. “En we moeten onszelf laten zien. Met de beweegbus, die wordt bestickerd met onze slogan ‘High five’ en enkele sponsoren als eyecatcher. Als ze onze bus zien staan, weten de kinderen ‘hee, we kunnen weer sporten’ en we willen dat die slogan bekend wordt bij de kinderen.” Wanneer Voorst Actief On Tour wat Tom Spijker betreft geslaagd is? “Als we veel kinderen enthousiasmeren om te gaan sporten. En dan maakt het mij niet uit of dat bij ons is of bij een vereniging. Als we kinderen met dit project naar een vereniging leiden, is dat het mooiste wat er is. We willen ze  van die bank af krijgen en met veel plezier laten bewegen.”

  Daar kan wethouder Sport, Hans van der Sleen het alleen maar mee eens zijn. “We hebben er geen getallen aan gekoppeld en zijn met elk kind die meedoet tevreden ook al zijn dat er soms maar twee of drie. Maar we hopen natuurlijk dat het enthousiasme zo groot is bij de kinderen, dat zij weer anderen meenemen. Ons doel is dat kinderen gaan buiten spelen die dat nu niet doen. Maar het moet geen verplichting worden, kinderen moeten niet denken dat ze moeten zweten en uitsloven, het moet vooral ook leuk zijn.” Ook hij spreekt de hoop uit dat kinderen door het naschoolse bewegen en sporten lid worden van een vereniging.

  Daarom wil  De Croon ook bewust sporten aanbieden die al in de gemeente aangeboden worden. En hoewel er dus geen prestatiecijfers aan gekoppeld zijn, wil De Croon wel monitoren wat Voorst Actief On Tour doet. Het team houdt cijfers van deelname bij en via het aantal leden van de sportbonden en de Kindermonitor van de GGD is wel na te gaan of die toenames laten zien. “Het zou mooi zijn als het vanzelfsprekend wordt, het gratis naschoolse sportaanbod.”

 • Nieuw sport- en spelmateriaal voor Voorst Actief on Tour
  Twello 09 oktober 2018, Het team van Voorst Actief on Tour is op bezoek geweest bij Nijha in Lochem.
  Nijha is één van de grootste leveranciers en producent van Nederland op het gebied van sport- en spelmaterialen. Tijdens ons bezoek aan Nijha hebben diverse materialen bekeken, uitgeprobeerd en natuurlijk aangeschaft.

  Ben jij benieuwd welke materialen er in de High Five-bus zitten? Kom dan maandag 29 oktober naar de Kick Off!