Geslaagd einde van de Nationale Diabetes Challange Voorst

Wat is de NDC?

De NDC is een initiatief vanuit de Bas van de Goor Foundation wat door heel Nederland plaatsvindt en waar wij als Voorst Actief gebruik van hebben gemaakt. De NDC vindt plaats op veertig locaties door heel Nederland en al die locaties werken met de deelnemers van de wandelgroep toe naar het NDC Festival in Arnhem. Voor de deelnemers van de NDC Voorst is alles gratis, ze krijgen T-shirts van de NDC en hebben de mogelijkheid om gratis mee te gaan naar het Festival in Arnhem. Participeren als deelnemer aan de NDC hangt samen met een aantal succesfactoren, waarvan de deelnemers hebben geprofiteerd. Het sociale aspect is één van die succesfactoren, je wandelt namelijk samen met andere mensen en wellicht ken je die niet en leer je ook weer nieuwe mensen kennen. Daarnaast hebben we samen doelen opgesteld en nagestreefd, het doel was namelijk de 5km wandelroute van het NDC Festival in Arnhem gaan wandelen en dat is gelukt. De deelnemers hadden daarnaast ook nog de beschikking over professionele begeleiding, aan de hand van twee wandelbegeleiders (één gepensioneerde diabetesverpleegkundige en één EHBO-er) en een buurtsportcoach vanuit Voorst Actief. Een ander succesfactor van de NDC is dat de deelnemers meer vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam. Ze doen namelijk positieve ervaringen op tijdens het bewegen, waardoor ze het makkelijker en leuker vinden om te doen en het dus ook vaker gaan doen.

Toewerken naar het NDC Festival in Arnhem

Maandenlang hebben we met de wandelgroep uit Voorst toegewerkt naar het NDC Festival. Vanaf de kick-off met de ambtenaren bij de gemeente t/m het NDC Festival hebben we vanaf begin mei elke week op woensdagmiddag gewandeld om met elkaar toe te werken naar de wandelroute van 5km op het NDC Festival in Arnhem. Om toe te werken naar een bepaald doel in Arnhem moesten we kijken op wat voor niveau de doelgroep zat en dat deden we tijdens de eerste bijeenkomst. Tijdens de eerste bijeenkomst voor de NDC Voorst hebben we wandeltesten afgelegd bij de deelnemers om te kijken hoeveel km de doelgroep kon wandelen op dat moment. Na de wandeltesten hebben we geconcludeerd dat we ging starten op rond de 3km en om het langzaam op te bouwen naar de 5km. Het opbouwen naar de 5km ging super goed, want naar een paar maanden zaten we al op wandelroutes van de 5km. Dat was natuurlijk super mooi, omdat ons doel de wandelroute van 5km lopen tijdens het NDC Festival in Arnhem was. Na maandenlang wandelen en zo’n beetje elke wandelroute in de gemeente Voorst te hebben afgelegd, waren we er klaar voor. We konden ons opmaken voor het NDC Festival in Arnhem.

Het NDC Festival in Arnhem

Op zaterdag 28 september gingen we met onze wandelgroep (7 personen) naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Daarvoor was er een busje gehuurd, zodat we met zijn allen samen naar Arnhem toe konden. We hadden met elkaar afgesproken om te verzamelen bij het Kulturhus in Twello en om vanaf daar dan richting Arnhem te gaan. Toen we aankwamen bij het Openluchtmuseum was het al super druk, de hele parkeerplaats stond zo wat vol en er was een super lange rij om naar binnen te gaan. Eenmaal binnen konden we ook direct beginnen met wandelen en gingen we starten aan de 5km wandelroute. Met super veel mensen tegelijk waren we de 5km route stapvoets aan het wandelen waarbij het wel gezellig was, maar je echt heel kort achter elkaar liep. Het was wel een mooie wandelroute langs bospaden, door het Openluchtmuseum en langs een mooie omgeving. Na de finish kreeg iedereen een medaille wat mooi om te zien was en wat bij iedereen een trots momentje oplevert. Daarna was er nog een heel programma met een optreden van Tim Knol, podium met muziek, diabetes informatiemarkt, je kon je bloedglucosewaarden prikken door Diabetesvereniging Nederland en je kon op de foto met Bas van de Goor. Het NDC Festival in Arnhem was dus een hele dagactiviteit en heel leuk om met elkaar mee te maken, het was echt een geslaagde afsluiting.

Hoe nu verder?

Gaan we nu als wandelgroep stoppen? Nee dat gaat niet gebeuren, maar het officiële gedeelte zit erop en nu is het dus aan de wandelgroep om zelf initiatief te nemen om te gaan wandelen. Hoe vaak, waar of wanneer maakt niet uit, maar de wandelgroep moet wel proberen om te blijven wandelen. Zo houden ze contact met elkaar en vallen ze niet ineens in een gat en daarnaast blijven ze in beweging wat super goed en belangrijk is. Ze moeten dit zelf oppakken t/m begin mei, want dan gaat de NDC Voorst weer van start. Met de hoop op veel nieuwe deelnemers en dat ook de deelnemers van dit jaar ook weer aansluiten. Hierdoor krijgen we een grotere groep en wordt het nog veel leuker.

Publicatiedatum: 30-09-2024