Zwemmen met dementie in De Schaeck

“In het water wordt mijn moeder letterlijk en figuurlijk lichter”

“Het zwemmen geeft mijn moeder zelfvertrouwen. Ik vind het fantastisch om te zien dat ze het gevoel krijgt de hele wereld aan te kunnen.” De moeder van Mira Holtman heeft dementie. Tweemaal eerder gingen ze samen zwemmen in De Schaeck in Twello op een tijd die speciaal gereserveerd is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op zondag 9 oktober is er weer zo’n zwemuur.

“Vroeger als kind had mijn moeder al 4 zwemdiploma’s en het diploma reddingzwemmen. Ze zwom graag en hard! In de wintermaanden zwem ik zelf ook wekelijks samen met een vriendin.” Dus dat ze met haar moeder naar De Schaeck ging, stond voor haar vast. Het zwemuurtje voor mensen met dementie is precies goed. De sfeer is prettig door de rust die er is – er zijn geen andere badgasten -, de muziek maakt het vrolijk en de mensen die er zijn weten hoe ze om moeten gaan met mensen met dementie. Bovendien is de bodem van het bad omhooggehaald. Iedereen kan er staan. “Mijn moeder is haar gevoel voor diepte kwijt. Dat maakte het voor mij te eng om alleen met mijn moeder naar het zwembad te gaan, maar nu kan het weer.”

Ook Scilla Riphagen zwemt met haar moeder. De eerste keer was de stap voor haar moeder nog te groot en heeft ze alleen toegekeken. Maar de tweede keer zwom ze tien banen. “Dat vond ze zelf te weinig”, zegt Scilla. “Het is erg bijzonder en leuk om te zwemmen met haar. Het zijn mooie, warme herinneringen. Ze vraagt nu ook steeds wanneer we weer gaan.”

Bewegen is goed voor ieder mens en zeker voor mensen met dementie. Zij zijn door de dementie en vaak ook door hun leeftijd beperkt in hun bewegingsmogelijkheden. “Maar zwemmen is onbelast bewegen”, weet Scilla. “Het was bijzonder om te zien hoe mijn moeder in het water bewoog, zo ontspannen.”

Mira vult aan: “Mijn moeder is in een vergevorderd stadium van Alzheimer en bewegen doet haar goed. Het contact met warm water geeft haar zoveel ontspanning zodat het lijkt alsof ze minder met haar hoofd hoeft te doen en ze zich zichtbaar gelukkiger voelt. In het water voelt ze zich letterlijk en figuurlijk lichter. Het verrast mij toch weer wat ze dan weer kan. Het betekent voor mij veel om dit samen met anderen te kunnen doen; zij begrijpen welke begeleiding ze nodig heeft en het is een plezier dit met elkaar te delen. Ook als mantelzorgers onder elkaar.”

Op zondag 9 oktober van 16 tot 17 uur is de eerstvolgende gelegenheid voor mensen met dementie en hun mantelzorgers om te komen zwemmen in zwembad De Schaeck in Twello. Hiervoor kunt u zich tot en met 7 oktober aanmelden bij Moniek Tiemens (tiemens.m@deschaeck.nl; 0571 – 272 166) of Gerran Protzman (g.protzman@mensenwelzijn.nl; 0571 – 277 941). Hier kunt u ook terecht met vragen. Voorziet u vervoersproblemen? Dan denken zij graag met u mee over een oplossing.

Zwembad de Schaeck
Volg ons
Laatste berichten van Zwembad de Schaeck (alles zien)