Zwemmen met dementie; De kracht van warm water

Een zondagmiddag in Zwembad de Schaeck in Twello. Normaliter galmen hier allerlei enthousiaste geluiden van de ene hoek naar de andere en is het hier een drukte van jewelste, maar deze zondagmiddag lijkt alles anders. Alleen achterin het zwembad ligt een select gezelschap in het water. Zij zijn hier voor de activiteit ‘zwemmen met dementie’. Voor deze activiteit wordt het gehele zwembad speciaal gereserveerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

 

Deelnemers kunnen een uur lang terecht in het ‘doelgroepenbad’. “Het bad is mooi afgesloten, de diepte kunnen we aanpassen en het water is warmer dan in het grote wedstrijdbad” vertelt Moniek Tiemens, initiatiefneemster namens Zwembad de Schaeck. “Ik zorg voor een achtergrondmuziekje maar verder is de ruimte prikkelarm. Voor de rust hanteren we ook we ook een maximaal aantal deelnemers, dus aanmelden is een must.”

 

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met Guus Kroes, de buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. “Bewegen is goed voor ieder mens, maar ook zeker voor mensen met dementie. Helaas is deze doelgroep vaak beperkt in hun bewegingsmogelijkheden en in het water is er dan vaak meer mogelijk. Daarnaast werkt het warme water ook erg ontspannend, dat zie je aan alles” aldus Guus.

 

Voor Jan en Miep Kuipers is het zwemmen met dementie een uitje. Miep verteld dat Jan vroeger een vervend zwemmer was. “Mijn man was erg fanatiek en ook nu mag ik hem nog steeds niet storen als hij in het water ligt. Je ziet hem genieten. Het warme water doet dat. Hij beleeft echt het moment en dat vind ik zo mooi. Als we straks weer thuis zijn weet hij niet meer dat we gezwommen hebben, maar dat betekend absoluut niet dat dergelijke activiteiten geen waarde hebben”.

 

Heeft uw partner of ouder dementie en wilt u ook graag eens ervaren hoe het is om samen te zwemmen? Neem dan contact op met Moniek Tiemens (0571-272166 of tiemens.m@deschaeck.nl) of Guus Kroes (0571- 277941 of g.kroes@mensenwelzijn.nl). Er is een ruime kleedruimte en voor minder valide personen is er een rolstoel en een tillift aanwezig.

 

De eerstvolgende data voor ‘zwemmen met dementie’ zijn inmiddels bekend, te weten; 18 november, 13 januari en 10 maart. Telkens van 16.00 tot 17.00 uur.

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)