Samen op pad met een duo-fiets

Vanaf heden is er een elektrische duo-fiets beschikbaar voor alle inwoners van de gemeente Voorst. Ook minder validen krijgen hierdoor de kans om van een fietstocht te genieten. “Lekker naar buiten, met je hoofd in de wind, samen even een frisse neus halen. Een actieve vorm van ontspanning die op deze manier bereikbaar wordt voor velen.”

 

Bovenstaand citaat is van Guus Kroes, buurtsportcoach bij Mens en Welzijn Voorst. Met de aanschaf van de duo-fiets gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. “In eerste instantie had ik de samenwerking gezocht met twee verzorgingstehuizen in Twello. De twee beschikbare duo-fietsen aldaar mocht ik in een breder kader wegzetten, maar al gauw bleek de vraag te groot en ontstond er een scheefgroei. Sindsdien kon ik de roep om een eigen fiets, eentje vóór de gemeenschap, dus niet meer negeren.” Verheugd vertelt de buurtsportcoach dat deze fiets nu dus een feit is.

 

Ondanks de duidelijke behoefte bleek het nog heel wat werk alvorens de fiets er daadwerkelijk was. “Dergelijke fietsen zijn niet goedkoop”, legt Kroes uit, “maar gelukkig bleek de Boks Scholten Stichting bereidt om financieel bij te dragen. Ook voor de borging moet er aardig wat geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan een reserverings- en betalingssysteem, verzekeringen en een intakeprocedure. Profile Hafkamp heeft geadviseerd bij de aanschaf van de fiets en deze uiteindelijk geleverd.” Op de foto is te zien hoe Olaf Bevers van Profile Hafkamp de gloednieuwe fiets overhandigt aan de nieuwe eigenaar.

 

Reserveren

De duo-fiets kan online gereserveerd worden via voorstactief.nl/duo-fiets. Nieuwelingen krijgen eerst een uitleg voordat men met de fiets de weg op gaat. Kroes legt uit waarom dit wenselijk is: “Fietsen met drie wielen is een hele andere ervaring dan op twee wielen. Dat moet je even rustig ervaren, net als de trapondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan draaien, sturen en het nemen van drempels. Daarbij zijn er gewoon belangrijke zaken die men moet weten alvorens men op pad gaat. Zo voorkomen we hopelijk onnodige schade. Ook vragen we de eerste keer een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.”

 

De fiets staat in Twello en is op dit moment beschikbaar tijdens kantooruren, maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. De kosten bedragen €2,- per uur. Stichting de Koepel brengt deze kosten na afloop bij de huurder in rekening. Voor vragen over de duo-fiets kan men contact opnemen met Guus Kroes, buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Dit kan via de mail (g.kroes@mensenwelzijn.nl) of telefonisch (06-40103611).

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via