Partner in de Spo(r)tlight – Anne Pannekoek

De partners van het lokale sport- en beweegakkoord verdienen een plekje in de spotlight. Althans, dat vinden wij van de regiegroep. Daarom willen we wekelijks één partner uitlichten in deze rubriek.

 

Naam: Anne Pannekoek

 

Betrokken bij het SB-akkoord vanwege:

Ik werk bij de Gymnastiekunie voor het nijntje Beweegdiploma. Daar heb ik geleerd hoe ontzettend belangrijk sporten en bewegen is voor de ontwikkeling van jonge kinderen op motorisch, cognitief én sociaal vlak. Mijn kennis en netwerk wil ik graag inzetten in mijn eigen gemeente. Daarom ondersteun ik de regiegroep van het sportakkoord.

 

Vraag van Caroline van Alten (KC Hagewinde): Wat wil je bereiken met het nijntje Beweegdiploma?

Het halen van een zwemdiploma voor jonge kinderen is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een Beweegdiploma is nog niet zo vanzelfsprekend. Onze droom is dat het over 10 jaar heel gewoon is om vóór je zwemdiploma je Beweegdiploma te halen en dat dit voor ieder kind in de buurt mogelijk is.

 

Hoe ga jij bijdragen aan een fitter Voorst?
Ik heb met Tom Spijker de ambitie “elke dag bewegen op school” geadopteerd. Samen bekijken we hoe we scholen kunnen helpen om meer te bewegen met kinderen gedurende de schooldag. Ook wil ik onderzoeken op welke manier we nóg meer peuters en kleuters in beweging kunnen brengen met het nijntje Beweegdiploma. En natuurlijk probeer ik zelf het goede voorbeeld te geven. Mijn kinderen beoefenen meerdere sporten en zelf ren, skeeler en fiets ik mijn rondjes door de Vecht. Ook word ik 2x per week afgepeigerd door Joyce, de bootcamp-trainer in de Vecht. En ik hou van zwemmen in ons fijne zwembad de Schaeck.

 

Welke actie uit het akkoord spreekt jou aan en waarom?
De ambities rondom het in beweging krijgen van álle kinderen. Als kinderen tussen de 0 en 12 jaar veel bewegen en dit gevarieerd doen, heeft dit zó veel voordelen voor de rest van hun leven. Hun hersenen ontwikkelen zich beter en gaat het makkelijker op school. Ze kunnen beter meekomen bij spelletjes op het schoolplein of veldje in de buurt. En op jonge leeftijd goed leren bewegen, legt een basis voor een leven lang sportplezier. Je kunt namelijk op latere leeftijd makkelijker een nieuwe sport aanleren.

 

Waar ben je trots op?
Dat we het Beweegdiploma doorontwikkeld hebben tot hét beweegprogramma voor peuters en kleuters. Ook de KNVB (voetbal), KNHB (hockey) en Nevobo (volleybal) staan op het punt dit te adopteren. Zo kunnen we nog meer kinderen een goede beweegbasis geven.

 

Weet je wat een burpee is?
Helaas wel ja…zie mijn antwoord over de bootcamp trainer.

 

Wat heb jij (doormiddel) van sport geleerd?

Samenwerken, plezier maken en doorzetten zijn voor mij de kernwoorden. Nu ik wat ouder word, merk ik echt dat sporten je lijf en je geest fit houdt. Bewegen kost energie, maar geeft nog meer energie. Maar ja, daar moet je wel even voor doorzetten en volhouden.

 

Keuze: zitten of staan?
Ik ben eigenwijs en kies voor lopen. Ik probeer zo veel mogelijk wandelend te bellen en vergaderen.

 

Keuze: Kracht- of duursport?

Krachtsport. Vooral omdat ik als werkende moeder van 3 kids liever meerdere keren een uurtje kort-maar-krachtig sporten inplan.

 

Wat is jouw (sport)droom voor de gemeente Voorst?

Dat zijn er meerdere. Allereerst dat alle kinderen op school voldoende beweging aangeboden krijgen. Ook hoop ik dat de sportverenigingen en het zwembad de crisis goed te boven komen en weer kunnen floreren. En tot slot natuurlijk dat alle Voorster peuters en kleuters al vóór hun zwemdiploma hun Beweegdiploma kunnen halen. Wist je dat dit bij SV Twello al kan?

Welke partner zou je de volgende keer in de spo(r)tlight willen zien en wat zou jij hem/haar willen vragen?
Ik wil het stokje graag doorgeven aan Ginny van der Zee, directeur van de basisscholen Antonius in de Vecht en Martinus Bussloo. Met de vraag waarom zij het belangrijk vindt om veel aandacht te hebben voor bewegen op haar scholen.

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)