Middelbaar scholier bedenkt ‘journaalgymnastiek’

Roos Koier uit Twello zocht voor haar maatschappelijke stage contact met Guus Kroes, buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Het was haar intentie om ouderen in beweging te krijgen. Corona weerhield Roos er niet van om haar opdracht door te zetten. Sterker nog, ze slaagde in haar missie door beweegoefeningen via een poster aan te bieden. Ze noemt het ‘journaalgymnastiek’ en de posters zijn nu gratis verkrijgbaar.

 

De afgelopen maanden werd de creativiteit van Roos Koier behoorlijk op de proef gesteld. De derdejaars studente aan het gymnasium in Apeldoorn had in eerste instantie het plan om danslessen op te zetten voor ouderen. Na de corona-uitbraak kon daar helaas een streep doorheen. Samen met de eerder genoemde welzijnsorganisatie en fysiotherapiepraktijk De Boombosch werkte ze een zestal beweegoefeningen uit op papier. Door deze poster te verspreiden zet ze ouderen alsnog aan om te blijven bewegen.

 

Alle oefeningen zijn voorzien van een afbeelding en een beknopte uitleg. Roos legt uit dat ze specifiek uitgekozen zijn voor een minder valide doelgroep. “Het zijn allemaal oefeningen die zittend uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld wanneer men naar het journaal kijkt. De zes oefeningen dragen bij aan de beweeglijkheid van nek, schouders en rug”. Guus vertelt dat de oefeningen een mooie aanvulling zijn op de reeds bestaande beweegposter. “Het lijkt mij erg positief wanneer men deze oefeningen een dagelijkse routine laat worden.”

 

Roos heeft de posters inmiddels verspreid binnen twee zorgcentrums in Twello; de Martinushof en het Grotenhuis. De posters zijn ook te downloaden (om vervolgens uit te kunnen printen) via de website van Mens en Welzijn. Tevens zijn ze af te halen in Klein Twello, Maarten Tromplaan 2 in Twello.

 

Downloadlink: Journaalgymnastiek poster maatschappelijke stage – Roos Koier

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via