Deelneemster vertelt over Zeker Bewegen: “Ik doe dingen waarvan ik niet wist dat ik het kon”

De samenwerking tussen Mens en Welzijn Voorst en Tijssen Weerbaarheid is al jaren een beproefd recept. Onder de noemer ‘Zeker Bewegen’ organiseren ze jaarlijks trainingen om mensen weerbaarder te maken, zelfvertrouwen terug te winnen en vallen te voorkomen. Dit alles komt samen in een 6-delige cursus. Vorige week kwam eindigde er weer een traject. Eén van de deelnemers doet graag haar verhaal over hetgeen de cursus haar gebracht heeft.

 

We praten met Ellie, 64 jaar, een maatschappelijk betrokken inwoner van de gemeente. Ze vertelt dat ze via een presentatie van Rolf Tijssen bij ZijActief meer te weten is gekomen over de cursus. Ze was meteen overtuigd van de meerwaarde. “Eigenlijk was iedereen in de zaal wel enthousiast over het verhaal van Rolf, maar de meesten ervaren blijkbaar toch een drempel want slechts een klein deel heeft zich uiteindelijk opgegeven. Dat vind ik jammer. De cursus levert mij heel veel op en dat gun ik iedereen.”

 

Wanneer Ellie over de cursus vertelt in het dagelijks leven merkt ze ook wel scepsis. “Als je valt, dan val je en dan heb je daar geen invloed op”, is een reactie die ze bijvoorbeeld regelmatig aanhoort. Dat vindt ze jammer en enigszins kortzichtig. “Die mensen raad ik echt aan om het een keer mee te maken, om het zelf te ervaren, zodat ze kunnen ontdekken dat dat niet zo is. Oók wanneer je zelf nog weinig tot geen beperkingen ervaart acht ik het waardevol.”

 

Over beperkingen gesproken, Ellie vertelt dat ze al 15 jaar ‘vecht’ tegen de chronische – en progressieve – aandoening Multiple Sclerose (MS). MS is een aandoening waarbij het afweersysteem eigen zenuwcellen aanvalt. “Ik doe er eigenlijk alles aan om niet in een rolstoel te belanden. Deze cursus is daar ook weer een onderdeel van. Ik merk dat het mij sterker en zelfverzekerder maakt. Zo struikelde ik gisteren in de Hema. Ik kon de val nog net voorkomen, maar anders had ik wel geweten hoe ik weer in de benen moest komen. Zonder de cursus zou me dat een stuk angstiger maken.”

“Ik doe dingen waarvan ik niet wist dat ik het kon”, lijkt een mooie samenvatting van haar ervaringen binnen de cursus te zijn. Als voorbeeld noemt ze het over een bank heen stappen en vervolgens vloeiend doorlopen. Ik had gedacht dat het met mijn ene been niet zou lukken, maar door het juist met mijn andere been te doen lukte het wel. Zo leer ik om te gaan met mijn beperkingen en zie je dat je vaak meer kan dan je dacht.”

 

In 6 bijeenkomsten wordt er toegewerkt naar het vallen en valbreken. Daarvoor leert men hoe je het beste overeind kan komen en in het beginstadium gaat het vooral over stevig staan en lopen met vertrouwen. Ellie roemt deze opbouw: “Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het vallen, maar de weg daar naar toe vond ik wel heel mooi. Er zit een duidelijke opbouw in. Ik vond het soms wel fysiek zwaar, maar dat zal per persoon anders zijn.”

 

In het najaar wordt er een nieuw traject georganiseerd. De kans is groot dat Ellie nog eens meedoet. “Ik zie het als een reanimatiecursus”, zegt ze. “Dit zijn zaken die je moet blijven herhalen. Het is lastig om dit na 1x meteen allemaal toe te passen in het dagelijks leven. Herhaling helpt daarbij. Daarbij hoor je een tweede of derde keer ook altijd weer nieuwe dingen.”

 

In het najaar wordt er weer een nieuwe Zeker Bewegen-training gestart in Twello. Via Mens en Welzijn Voorst is aanmelden alvast mogelijk. Neem hiervoor contact op met buurtsportcoach Guus Kroes, via 06-40103611 of g.kroes@mensenwelzijn.nl. Ook voor meer informatie kan men bij hem terecht.

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via