Blijf goed voor jezelf zorgen!

Deze week heb ik voor eerst weer een balletje mogen trappen. Legaal op een echt voetbalveld. Sinds 11 mei is sporten voor volwassen weer mogelijk, uiteraard met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften. Ik voelde me een als een koe die in het voorjaar weer voor het eerst naar buiten mag. Zoiets eenvoudigs, wat kan je het missen. De vergelijking met een koe kan ook bij enkele teamgenoten gelegd worden. Niet zozeer qua vreugde, als wel qua buikomvang en conditie. Het bewees maar weer eens hoe belangrijk het is om in beweging te blijven.

 

In de volgende alinea’s wil ik niet teveel open deuren intrappen, maar toch wil ik het belang van bewegen nog eens aankaarten. Niet alleen het belang van bewegen, als mede de gevolgen van stilzitten. Dan zitten het nieuwe roken is, is de eerste open deur. Het is onder andere funest voor je afweersysteem en laat dat in deze tijden nou eens erg goed van pas komen.

 

Ja, ik ken ook de verhalen van jonge, fitte corona-slachtoffers, zoals de twee jongedames die afgelopen woensdag te gast waren in de talkshow ‘Op1’. Hun verhaal is aangrijpend. Wanneer je fit bent, betekend het niet dat je een vrijbrief hebt, het virus geen vat op je heeft of je per definitie minder heftige ziekteverschijnselen ontwikkeld. Het is de uitzondering die de regel bevestigd. Laten dergelijke verhalen ons wel bewust houden van het feit dat de strijd tegen het virus nog lang niet gestreden is en we allen uitermate voorzichtig moeten blijven. De richtlijnen als leidraad.

 

Wees je vooral bewust van de bewegingen die je maakt. Van de ene op de andere dag waren de meeste reguliere sporten niet meer toegankelijk in de afgelopen weken. Velen gingen wel wandelen of fietsen, maar mensen die ik sprak misten toch vaak de structuur van een sportschool of -vereniging. Uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos (in samenwerking met de Volkskrant) blijkt dat de maatregelen een flinke invloed hebben gehad op het gedrag van mensen. 38 procent van de ondervraagden zegt minder te bewegen (zie tabel).

 

De cijfers niet zo verbazingwekkend. Zeker niet als je beseft hoe ingrijpend de veranderingen waren en zijn. Al deze veranderingen hebben invloed op je (beweeg)gedrag. Daar ontkom je vaak niet aan. Denk bijvoorbeeld aan het woon-werkverkeer dat wegvalt. Het thuiswerken is veelal de oorzaak van minder lichamelijke activiteit. Laten we ons gelukkig prijzen met de mooie, weidse plattelandsgemeente waarin we wonen. Je moet er toch niet aan denken om in een appartementje in De Bijlmer te zitten momenteel. Wees creatief en maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Ontdek de klompenpaden, ga hardlopen of pak de fiets. En prijs je gelukkig!

 

Mentaal welbevinden

Uit dezelfde Ipsos-peiling blijkt ook dat de Corona-crisis voor mentale gevolgen zorgt. In de tabel is te zien dat maar liefst 35% van de ondervraagden meer stress te ervaren. Het is algemeen bekend dat stress een slechte invloed heeft op je gezondheid. Het kan paniekaanvallen uitlokken, je cholesterol verhogen, je libido verlagen, voor ontstekingen zorgen en voortdurende spierspanning opwekken. Wist je dat mensen ook meer gaan snacken als ze stress ervaren? Stress is namelijk van invloed op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor je zelfbeheersing. Bij sommigen kan dit de keuze voor suikerrijke voeding bij stress verklaren, alsook te veel roken en extra alcohol. Dat kan vervolgens weer leiden tot overgewicht en ga zo maar door….

 

Wetenschapers waarschuwen al voor de gevolgen op de lange termijn. Volgens de experts kunnen die groot zijn, vooral bij hen die het momenteel moeilijk hebben, bijvoorbeeld door financiële problemen. Ik kan me voorstellen dat we op korte en middellange termijn meer mensen met overgewicht en dat soort chronische welvaartsziekten gaan zien.

 

Het is ook een onzekere tijd. We weten nog steeds niet goed hoe de toekomst eruit gaat zien. Dit maakt veel mensen onzeker. Dat kan tot stress leiden, maar soms ook tot depressies of angstaanvallen. Mijn advies; wacht niet met hulp zoeken. Maak het bespreekbaar in een vroeg stadium, ga niet wachten tot je merkt wat chronische stress met je doet. Heb je financiële problemen neem contact met mijn collega, de sociaal raadsvrouw. Heb je ondersteuning nodig bij rouw of verlies, informeer dan even bij onze ‘bezoekdienst’. Of voel je je eenzaam, dan kan één van de hulpaanbieders op KijkindeKernen.nl je helpen met een luisterend oor.

 

Vooral wanneer je je zorgen maakt over de toekomst is positief denken moeilijk. Juist dan is het belangrijk om niet te blijven piekeren op de bank. Makkelijker gezegd dan gedaan wellicht, maar voor je het weet, gaat dat de hele dag door. Ga weg van die bank, ga iets anders doen. Daar moet je in deze tijd creatief in zijn. Ga hardlopen of doe een work-out aan de hand van een YouYube-filmpje. In mijn online beweegblog heb ik een aantal voorbeelden gedeeld. Stuur me gerust een appje voor meer van dat soort video’s. Sporten zal je geest verlichten. Als je actief bent, krijg je een ander perspectief, kun je beter oplossingsgericht denken en de neerwaartse spiraal doorbreken. Go for it!

 

Guus Kroes is buurtsportcoach namens ‘Mens en Welzijn Voorst’. In dat kader adviseert hij groepen en individuen op het gebied van bewegen. Voor ouderen is er bijvoorbeeld een beweegposter ontwikkeld welke gratis te verkrijgen is. Wanneer jij na het lezen nog vragen hebt stel ze gerust via 06-40103611 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via
Laatste berichten van Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst) (alles zien)