Beweegblog #43 – Goede voornemens

We wensen elkaar allemaal het beste tijden de jaarwisseling maar wat wens je jezelf? De goede voornemens zijn vaak net zo snel weer verdwenen als de champagne in je glas en de oliebollen op de schaal. Het gevolg kan een gevoel van falen zijn waardoor al je goede bedoelingen averechts werken. Maar wat werkt dan wel?

 

De maand januari leent zich perfect voor gedragsveranderingen. Wanneer alles weer (lekker) ‘normaal’ is komt er vaak een moment van bezinning met goede voornemens als gevolg. Hierbij trap ik enkele open deuren wagenwijd voor je open. Hopelijk helpt het jou!

 

  1. Kies een richting

Maak doelen in eerste instantie niet te concreet maar kies een richting. Stel jezelf bijvoorbeeld niet het doel iedere week 3x te gaan sporten. Het verwaterd vaak en laksheid ligt op de loer. Nee, kies er daarentegen bijvoorbeeld voor om goed voor jezelf te zorgen. Dat wordt je doel, daar wil je in verbeteren. Meer bewegen, minder alcohol, meer ontspanning, betere voeding kunnen daar mogelijk uit voorkomen. Experimenteer hiermee en leg jezelf niet teveel verplichtingen op. Gaandeweg ‘hak’ je dit grote doel vanzelf in stukjes in ontstaan er kleinere doelen die concreter zijn, zoals 10.000 stappen per dag zetten, elke dag fruit eten of doordeweeks geen alcohol drinken.

 

  1. Doe het stapje voor stapje

De weegschaal heb je echt niet exact in de hand. Wees content met elke progressie die je maakt en neem hierbij ook in ogenschouw hoe je je voelt, los van hetgeen je kan meten. Ervaar dat je goed bezig bent, je energieker wordt en geniet bijvoorbeeld van het voldane gevoel na een sportieve activiteit. Het voorkomt dat je teleurgesteld raakt en je positieve mindset behouden blijft. Door in kleine stappen te blijven bewegen in één richting, zal je leven langzaam maar zeker ook van koers veranderen.

 

  1. Doe het niet alleen

Deel je ervaringen, of nog beter doe het samen! Neem je partner, vriend(en) of vriendin(nen) mee in een bepaald thema en deel. Samen is alles zoveel leuker. Ga samen sporten, deel recepten en schrijf je in voor een (sportief) evenement, zoals de Voorster Triathlon of de IJsselloop in Deventer. Het kan je een extra stok achter de deur bieden. Iets om (samen) naar toe te leven en uit te kijken.

 

  1. Begin vandaag

Als je het uitstelt wordt het echt niet makkelijker. Ik citeer de Dalai Lama (14e): “Er zijn maar twee dagen in het jaar waarop men helemaal niets kan doen. De ene is gisteren, en de andere is morgen. Dit betekent dat vandaag de juiste dag is om lief te hebben, te geloven en in de eerste plaats te leven”. Het perfecte moment bestaat niet. Begin gewoon vandaag, net zo makkelijk.

 

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

 

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via