Beweegblog #36 – Ken jij het lokale aanbod?

Ik las laatst dat wij als mens de potentie hebben om maximaal 150 jaar (!) oud te worden. Recent onderzoek laat zien dat dat de grens is waarop het menselijk lichaam niet meer in staat is om te herstellen van ziekte en blessures. Gaaf toch?! Maar, in werkelijkheid wordt de moderne mens steeds eerder zwak, dik en ziek. Zo hebben de coronajaren bij veel mensen voor nog meer verzwakking gezorgd. Voldoende bewegen is één van de medicijnen!

 

In mijn vorige blog schreef ik over de vele mogelijkheden die er in de gemeente zijn. Ik noemde gym, fiets- en wandelgroepen. Yoga, krachtsporten en Old Stars-varianten van sport kwamen ook aan bod. Maar er is nog veel meer interessant aanbod dat ik graag onder de aandacht breng.

 

Zo zijn er bij sportverenigingen zoals SV Twello en SV Voorwaarts verschillende groepslessen, naast de bekendere (team)sporten zoals volleybal, voetbal en gymnastiek. Kent u bijvoorbeeld Dynamictennis? Dit is een relatief jonge racketsport die geschikt is voor iedereen (ook voor senioren) vanwege het lichte materiaal waarmee gespeeld wordt. Bij SV Twello spelen ze het in de zaal en is er 2x in de week een training.

 

Daarnaast zijn er verschillende groepen die ‘Power Walken’ in de buitenlucht. Dit wordt ook wel sportief wandelen of fitwalk genoemd. In een groep stap je stevig door (6-7 km/uur), maak je krachtige armbewegingen en worden er onderweg kracht- en balansoefeningen gedaan. Het maakt dat deze vorm erg laagdrempelig is en kan helpen om daadwerkelijker sterker en fitter te worden.

 

Fitter word je ook door ‘Slow Jogging’. Al die Engelse termen, het heeft ook niet mijn voorkeur, maar deze vorm van bewegen vind ik persoonlijk wel heel interessant. In Twello is er een trainer die het aanbiedt en op 7 mei organiseert hij weer een gratis kennismakingsworkshop. ‘Slow Jogging’ is een blessurevrije benadering van lopen waarbij je “loopt met een glimlach”. Die kun je op je gezicht hebben, maar ook inwendig voelen. Het is relaxed, en ook fijn voor je lichaam. De techniek is: kleine pasjes, landen op je middenvoet en een hoge pasfrequentie.

 

Wil jij meer bewegen en gezonder leven? Vanuit mijn rol als buurtsportcoach bij Mens en Welzijn Voorst help ik je graag op weg. Ik ben geen personal trainer of leefstijlcoach, maar ik kan je wel dat zetje in de juiste richting geven en adviseren. Het kost je niets, behalve wat tijd en mogelijk een kopje koffie.

 

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via