Beweegblog #28: Hoe wil jij oud worden?

Met de kennis van nu worden we steeds ouder. Morgen weten we meer dan vandaag en dat maakt dat de levensverwachting stijgt naar 86 jaar in 2040. Daarbij wordt de kans om 100-jaar te worden verviervoudigd tussen nu en 2040 (RIVM, 2021). Geweldig toch?!? Dat zijn toch vooruitzichten waar je blij van wordt? Zolang mogelijk met je geliefden doorbrengen, je kleinkinderen zien opgroeien. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. En wanneer dat wel zo is, dan verkeert men lang niet altijd in goede gezondheid.

 

Het paradoxale van deze tijd is namelijk dat we, ondanks alle medische kennis en comfort van leven, steeds meer welvaartziektes en stress gerelateerde klachten zien. Momenteel kampt ruim 50% van de bevolking met overgewicht en als we niets doen groeit dat percentage naar 62,2% in de komende 19 jaar. Het is een stijgende lijn die we herkennen sinds 1990 toen slechts 32,4% procent van de Nederlandse bevolking met overgewicht kampte (RIVM, 2021).

 

We leven dus steeds ongezonder. Verleidingen liggen overal op de loer. Op iedere straathoek valt er wel ‘iets lekkers’ te scoren en allerhande bewerkt voedsel is overal voor handen. Onbewust eten we voedsel waarvan we soms niet weten wat het is of wat het met ons lichaam doet. Sporten schiet er vaak bij in omdat we er geen tijd voor hebben of omdat we, opgebrand na een hectische dag, andere prioriteiten stellen. Een vicieuze cirkel kan op de loer liggen.

 

Herken jij dit? Zou je deze cirkel willen doorbreken, maar heb je daar een (klein) beetje hulp bij nodig? Ik kan je bijvoorbeeld helpen als ‘welzijnswegwijzer’. Ik ken het uitgebreide sportaanbod en help jouw met het vinden van de sport en/of ondersteuning die bij jouw past! Neem geheel vrijblijvend contact op.

 

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via