Beweegblog #26 – “Een tsunami van welvaartsziektes komt op ons af”

De titel refereert aan een uitspraak van een inspirerende man. Hij is Endocrinoloog en Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, Prof. Dr. Hanno Pijl. In zijn spreekkamer ziet hij het aantal chronisch zieken toenemen. De cijfers liegen niet en bevestigen dit: er zijn bijna 10 miljoen chronisch zieken in ons land, oftewel 57% van de bevolking. Daarvan hebben 5,4 miljoen mensen twee of meer chronische aandoeningen, oftewel multimorbiditeit (bron: RIVM). Ons “westerse” voedingspatroon speelt daarbij een grote rol.

 

Hanno Pijl ziet dat er in de praktijk getracht wordt om de schade te beperken met medicijnen, terwijl de sleutel juist in de leefstijl zit. Door bijvoorbeeld aanpassingen in voeding kunnen ziektes voorkomen worden of omgekeerd. Zo weten we dat verkeerde voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan van vele chronische ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte en kanker. Kortom, we moeten onze leefstijl aanpassen om te voorkomen dat we ziek worden. Beweeg daarom zoveel mogelijk, voorkom langdurig zitten en eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.

 

Voedingsadviezen van Hanno Pijl

Tijdens een lezing op lezing op het Ancestral Health Symposium gaf hij de volgende voedingsadviezen. Adviezen waar ik mij volledig in kan vinden en daarom met jullie wil delen:

  • Vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen.
  • Groente en fruit zijn de basis van dagelijkse voeding.
  • Gebruik volvette melkproducten, vooral yoghurt, kwark en kaas.
  • Wees zuinig met zetmeel (brood, pasta, rijst, aardappelen.
  • Gebruik altijd volkoren graanproducten (met mate).
  • Eet elke dag een handje ongezouten noten.
  • Eet ten minste 2 keer per week vette vis.
  • Eet matig vlees (gevogelte is beter dan rood).
  • Gebruik olijfolie als dressing en om te braden.
  • Drink water/koffie/thee in plaats van fris- of fruitdrank.

 

Overgewicht (BMI > 25) bij volwassenen in Nederland sinds 1990 plus een verwachting voor de toekomst. We leven steeds ongezonder en daar moeten we met z’n allen iets aan doen anders rijzen de zorgkosten straks de pan uit.

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via