Beweegblog #25: De voordelen van kou

Sporten, gezond eten en voldoende slaap: we weten allemaal dat het goed is voor onze gezondheid en weerstand. Maar ken je ook de gezondheidsvoordelen van kou al? Misschien wel, want kou is behoorlijk ‘hot’ tegenwoordig. Zelf ben ik ook om! Laten we met een simpele eerste stap beginnen, namelijk koud afdouchen. Iedereen kan het, niet iedereen wil het. Hopelijk kan ik je over de streep trekken, want door je lichaam bloot te stellen aan kou merk je onder andere hoe sterk het is.

 

Uit onderzoek van het AMC blijkt zelfs dat dagelijks koud afdouchen leidt tot 29 procent minder ziekteverzuim. Dit effect is er al als je minimaal 30 seconden onder de koude kraan gaat staan. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan, wat je weerstand verhoogt. Daarnaast sluiten de kleine bloedvaatjes in de huid zich met als doel om de kern van je lichaam warm te houden, anders bestaat er kans op onderkoeling. Daardoor treden er tevens positieve veranderingen op in het (autonome) zenuwstelsel.

 

Door jezelf bloot te stellen aan kou ontstaat er een vorm van acute stress en dat is gezond (chronische stress is ongezond). Het werkt ook nog eens verfrissend en verhelderend. Je ervaart een schrikreactie waarbij adrenaline vrijkomt. Je gaat even kort ‘aan’, wat zowel fysiek als mentaal goed is. Vooral ’s ochtends is dit waardevol. Je wordt energiek wakker en hebt nog voor je dag begint iets ‘overwonnen’. Zodra je het zelf ervaart en sterker wordt zal je merken hoe lekker het is.

 

Tot slot wil ik refereren aan drs. Richard de Leth, van Oersterk. Hij omschrijft de mens als ‘antifragiel’. Spullen zijn fragiel. Dat gaat slijten als je het vaker gebruikt. De mens is het tegenovergestelde. Wij worden sterker als we onszelf uitdagen en op de proef stellen. Dat uitdagen kan onder andere door kou. Helaas doen de meeste mensen dat niet of nauwelijks. Bij hen worden mechanismen zoals hierbij omschreven nooit meer geactiveerd, want ze leven het hele jaar in twintig graden Celsius: in de zomer gebruiken ze de airco, en ’s winters de centrale verwarming.

 

Drs. Richard de Leth: “Wat je gebruikt en regelmatig uitdaagt, wordt sterker. Wat je niet gebruikt of regelmatig uitdaagt, wordt zwakker. Aan jou de keus. Besef wel dat je omgeving je constant de verkeerde kant op trekt en in je stoel duwt (met eten of een schermpje)”

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via