BeweegBlog #24: De beweegrichtlijnen (II)

Vorige maand legde ik uit wanneer je voldoende beweegt. Volgens de Gezondheidsraad ligt de ondergrens op wekelijks minstens 2,5 uur matig tot intensief bewegen plus spier- en botversterkende activiteiten. Bij spierversterkende activiteiten train je kracht en uithoudingsvermogen van de spieren. Denk aan sprinten en bootcamps. Bij botversterkende activiteiten belast je botten met je eigen lichaamsgewicht, zoals trampoline- of touwtjespringen.

 

Persoonlijk vind ik deze richtlijnen wat karig, maar ze geven aan hoeveel je minimaal moet bewegen.  Ik zal daarom altijd op hart drukken om de lat hoger te leggen. De positieve effecten van bewegen werken volgens een continuüm, een stijgende lijn. Meer beweging is dus altijd beter! Of dit nu vaker, langer, of intensiever is. Feit blijft wel dat ongeveer van de Nederlanders voldoet aan de eerdergenoemde beweegrichtlijnen. Er is dus nog veel winst te behalen.

 

Cijfers van het RIVM laten zien dat 48% van de totale bevolking (12 jaar en ouder) in 2019 aan de beweegrichtlijnen voldeed. Gelukkig is er een stijgende lijn zichtbaar. In 2016 lag het percentage namelijk nog op 43%. Wat opvalt is dat jongeren van 12 tot 18 jaar en mensen van 65 jaar of ouder minder vaak voldeden aan deze richtlijnen. Toch bewegen tweemaal zoveel ouderen (65-plus) voldoende als 20 jaar geleden.

 

Kortom, we zijn op de goede weg, maar er valt ook nog veel winst te behalen. Dit alles om het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken te verlagen. Sport en bewegen is namelijk de sleutel tot een gezonder en gelukkiger leven!

 

Beweegtip van de maand: oefeningen zoals squats, burpees en jumping jacks zijn ideaal als warming-up of zelfs als volledige work-out. Je kunt variëren met snelheid en je hebt er niets voor nodig!

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Buurtsportcoach Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via
Laatste berichten van Guus Kroes (Buurtsportcoach Mens en Welzijn Voorst) (alles zien)