Beweegblog #21: De stille pandemie (deel II)

In mijn vorige blog schreef ik over de ‘stille pandemie’ met grote gezondheidsrisico’s: fysieke inactiviteit. Omdat ik nog meer eens de ernst van de situatie wil benadrukken wil ik nog wat aanvullingen brengen op dit onderwerp en dan met name sedentair gedrag. Dit is gedrag waarbij het menselijk lichaam nauwelijks energie verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan zittend werk of televisie kijken op de bank. Wist u namelijk dat wij Nederlanders de Europese ranglijst aanvoeren op het gebied van sedentair gedrag?!? Geen enkel Europees land zit zoveel op hun gat.

 

Ruim tien uur. Zoveel uur brengt de gemiddelde hoger opgeleide zittend door, blijkt uit cijfers van het RIVM. Voor lager opgeleiden geldt 7,6 uur en dat verschil zit hem in het werken op een kantoor. Mijn advies aan de mensen op kantoor: kom iedere 30 minuten in beweging. Maak een paar squatbewegingen (kniebuigingen), ren een trap op en af of ga een blokje om. Dat is enerzijds goed voor je metabolisme, want na 30 minuten wordt je verbranding al minder. Daarnaast stimuleer je de bloedsomloop en daar heeft je brein weer profijt van. Je zal merken dat het je productiviteit te goede komt. Zorg tot slot dat je staand en zittend werk afwisselt en je bent al erg goed bezig!

 

Wij mensen houden vaak vast aan patronen. We doen de dingen zoals we die altijd doen. Doorbreek deze patronen! Juist in deze tijd, waarin veel anders gaat, er veel thuisgewerkt wordt raad ik je aan om nieuwe gewoontes te creëren. Kom in beweging als je telefoneert, wissel staan en zitten af en haal vaker een frisse neus! Jij – en je baas –  zullen er profijt van hebben!

 

Beweegtip van de maand: Zet onder werktijd ieder half uur een alarm en maak 10 kniebuigingen.

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via