Neem ‘thuis zitten’ niet te letterlijk. Blijf in beweging!

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Middels deze ingezonden brief wil hij lezers activeren en motiveren om in beweging te blijven. Ook in tijden van  coronaquarantaine.

 

We proberen grotendeels gehoor te geven aan de oproep van de beleidsbepalers. We blijven massaal thuis en komen enkel nog de deur uit als dat echt nodig is. Dat is een positief gegeven want quarantaine werkt goed om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het brengt ook risico’s met zich mee. Logischerwijs beweeg je minder in deze tijden, maar zorg ervoor dat je ‘thuis zitten’ niet te letterlijk gaat nemen! Je conditie gaat namelijk hard achteruit als je een paar weken minder beweegt. ‘Use it or lose it’ is het devies.

 

Fitte mensen zijn beter gewapend tegen het virus. Hoe beter je conditie, hoe beter je immuunsysteem. Zolang je anderhalve meter afstand houdt is het ook in deze tijd nog mogelijk om buiten te trainen. Ook binnenshuis zijn er legio mogelijkheden om te bewegen. Het aanbod aan fitnessvideo’s online is enorm. Wees er een beetje voorzichtig mee: doe geen high-impact-sporten als je dat normaal ook niet doet. In de sportschool dwingen de apparaten je de bewegingen goed uit te voeren, maar thuis is dat lastiger. Ook nog eens binnenshuis niet kunnen bewegen vanwege een blessure, daar zit niemand op te wachten. Je lichaam moet goed kunnen herstellen na inspanning.

 

Ook mensen die normaliter niet veel sporten of bewegen, raad ik aan om niet op de bank te blijven zitten. Stilzitten is namelijk funest voor je afweersysteem. Bewegen houdt je fit. Er zijn aanwijzingen dat fitte personen minder snel besmet worden en dat de ziekte minder ernstig is wanneer je wél ziek wordt. Een eventueel ziekteproces verloopt hierdoor gematigder. Daarnaast is bekend, wanneer je matig intensief gaat bewegen, dat de aanmaak van witte bloedcellen toeneemt.

 

Houd je zoveel mogelijk aan de beweegrichtlijnen. Deze schrijven voor om minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning te verrichten, zoals wandelen, fietsen, huishouden of tuinieren, verspreid over meerdere dagen en uitgevoerd in blokken van 10 minuten of langer. Daarnaast is het advies om 2x per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen, voor ouderen aangevuld met balansoefeningen.

 

Nu sportscholen en sportaccommodaties de deuren gesloten houden, zijn de mogelijkheden tot sport en bewegen beperkter. Onze eigen omgeving biedt echter nog tal van mogelijkheden om op een gezonde manier in beweging te komen. Denk hierbij aan:

  • Huishouden en tuinieren: begin alvast met een ouderwetse voorjaarsschoonmaak of maak de tuin lenteklaar.
  • Wandelen en fietsen: bewegen in de buitenlucht is gezond. Pak de fiets of maak een lange wandeling. Prijs je gelukkig dat we in een weidse plattelandsgemeente wonen.
  • Traplopen: neem wat vaker de trap en schroom niet om meteen die volle wasmand mee naar boven te tillen.
  • Bot- en spierversterkende oefeningen: doe mee met Nederland in Beweging (NPO 1), of gebruik de filmpjes op Sportzorg of Alles over Sport.
  • Ademhalingsoefeningen: Adem een aantal keren diep in en uit via de neus.
  • De volgende oefeningen kunnen vooral ouderen helpen:

 

Waar moet ik rekening mee houden?

  • De zogenaamde nek-regel: Heb je koorts of klachten beneden de nek, zoals spierpijn, een slap, niet-fit gevoel: beweeg dan minder. Heb je alleen klachten boven de nek, zoals een verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten of lichte griepachtige klachten: dan mag je wel sporten en bewegen. Het advies is ook hier om alleen matige inspanningen te doen.
  • Dit geldt ook voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, longproblemen of kanker. Bewegen met licht tot matige intensiteit ondersteunt het immuunsysteem. Intensieve inspanning maakt je juist vatbaarder voor infecties.
  • Bewegen in de buitenlucht is gezond, maar pas op bij koude lucht. Daardoor kunnen de luchtwegen uitdrogen en is men vatbaarder voor infecties. Doe eventueel de warming-up al binnen en wacht niet te lang met douchen of omkleden na de inspanning.
  • Houd je bij sporten in de buitenlucht ook aan het advies om een afstand van 1,5 meter tot elkaar te bewaren.
  • Is het sportevenement waarvoor je trainde afgelast? Stel een nieuw sport/beweeg-doel voor jezelf en pas je training aan.
  • Ondersteun je immuunsysteem door gezond te eten en neem voldoende nachtrust.

Zou jij na het lezen van dit bericht meer willen weten over bewegen? Of heb je een andere vraag of opmerking? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via
Laatste berichten van Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst) (alles zien)