Vrijwilligers en vrijwilligerswerk centraal tijdens Sociaal Café

Op 27 oktober 2015 werd het 1e Sociaal Café in de gemeente Voorst georganiseerd met het doel om ‘het waarom’ van samenwerken in het sociaal domein te verkennen. Deze succesvolle avond heeft op donderdag 26 mei een vervolg gekregen. De organisatie was  in handen van de gemeente Voorst in samenwerking met Curves Twello en de Bibliotheek Brummen/Voorst.

De avond werd geopend door Wilco Huisman, projectmedewerker gemeente Voorst, waarna gastheer Hans Broer, directeur van de Bibliotheek Brummen/ Voorst en de organisatoren een korte presentatie gaven over hun organisatie en de relatie met vrijwilligers en het belang van samenwerken.

Terugblik
Mede initiatiefnemer van het 1e Sociaal Café Marcel Arends nam de 60 aanwezige deelnemers o.a. welzijn, cultuur, zorg, sport en onderwijs samen met werknemers van de gemeente, mee terug naar het resultaat van de eerste bijeenkomst. Marcel benadrukte nogmaals hoe uniek deze opzet is, en dat wij samen het verschil in Voorst kunnen maken. Tijdens de 1e bijeenkomst bleek dat beschikbaarheid van vrijwilligers en het hebben van kennis in combinatie met de vaardigheid om kennis te delen stuwende krachten zullen zijn in de wijze waarop het sociale domein zich in de gemeente Voorst zal ontwikkelen. Door deze stuwende krachten als assen in een diagram te kruizen ontstonden vier gemeentebeelden / scenario’s die door Marcel op een energieke wijze werden behandeld.

Vrijwilligers en vrijwilligerswerk
Tijdens het 2e Sociaal Café stond het thema vrijwilligers centraal. Onder leiding van presentator Ralph Tip werden de organisaties, Mens & Welzijn Voorst, Sportraad Voorst 3.0, Bibliotheek Brummen/Voorst en Lef Onderwijsadvies en Onderwijsgasten bevraagd over het reilen en zeilen van het vrijwilligerswerk binnen hun organisatie en kregen zij stellingen voorgelegd over hun ervaringen op het gebied van vrijwilligerswerk. Tijdens deze interactieve sessie werd ook de zaal actief betrokken en kwamen er mooie discussies op gang. Met name over het wel of niet verplichten van vrijwilligerswerk als je lid bent van een vereniging.  En de manier van vrijwilligers werven en binden aan jouw organisatie, eerst relatie dan prestatie.  Deelnemers konden hun mening geven, werden geïnformeerd door good practices en geïnspireerd door collega vrijwilligers en er ontstonden mogelijke vormen van samenwerking.

Ter afsluiting is onder genot van een hapje en een drankje een vervolg gegeven aan de avond waarin ruimte was om te netwerken en om elkaar beter te leren kennen. De organisatoren zijn erg tevreden met de opzet en opbrengst van het 2e Sociaal Café. In het najaar zullen Mens en Welzijn, De Passerel en Lef Onderwijsadvies en Onderwijsgasten samen met de gemeente Voorst in een ondersteunende vorm een vervolg geven aan een 3e editie. Mocht u naar aanleiding van deze avond vragen hebben dan kunt u een e-mail sturen aan sociaalcafe@voorst.nl een sfeerimpressie van beide café’s is hieronder te zien.

Sociaal Café oktober 2015

Sociaal Café mei 2016

 

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)