PlattelandsParlement Gelderland 2017

Op zaterdag 4 februari 2017 organiseren wij het 6e Gelderse PlattelandsParlement. Het thema is Samenwerken, Van Kern tot Provincie: Gelderse verbindingen! De beweging om tot een andere verhouding tussen overheden en bewoners te komen is overal gaande. Naast burgerparticipatie horen we termen als doe-democratie, zelforganisatie, terugtrekkende overheid en overheidsparticipatie. Gemeenten en andere overheden zoeken naar nieuwe manieren om samen te werken met actieve bewoners. Hoe staat het in onze Provincie met die opkomende participatiesamenleving?

Doelstelling
Het PlattelandsParlement belooft een dag vol uitwisseling te worden. Een dag waarop bewoners van dorpen, wijken en buurtschappen in gesprek gaan met enkele raadsleden, Provinciale Statenleden en (aspirant) Tweede Kamerleden uit Gelderland. De bijeenkomst heeft vier uitgangspunten:

  • Elkaar wederzijds informeren en inspireren op het gebied van participatie, kennisoverdracht en praktische ondersteuning bij bewonersinitiatieven;
  • Inzicht krijgen in behoeften;
  • Inzicht krijgen in kansen en mogelijkheden;
  • Doelstellingen formuleren voor het verbeteren van de samenwerking tussen Provincie, gemeente en actieve bewoners.

Het PlattelandsParlement Gelderland 2017 begint om 10:00 (Vanaf 9:30 inloop met ontvangst)

Na een hartelijk welkom van de DKK voorzitter en het gemeentebestuur van Zevenaar, zal gedeputeerde Bea Schouten een inleiding verzorgen. Vervolgens vertelt wethouder Ingrid Lambregts van de gemeente Doetinchem over haar ervaringen met het project Samenwerken in Doetinchem. De opening wordt afgesloten met een terugblik op het PlattelandsParlement van 2015: welk effect heeft het Manifest gehad dat we toen hebben opgesteld? (klik hier voor het verslag)

Het PlattelandsParlement kent ook een actief programma. Hierin kunt u
a) Deelnemen aan een Inspiratiesessie
b) Informatie vergaren op de Inspiratiemarkt.
De verdeling van de deelnemers over deze twee onderdelen wisselt na de lunchpauze.

De inspiratiesessies worden ingeleid met een voorbeeld uit de praktijk. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen die er liggen voor de politiek en voor actieve bewoners. Als conclusie worden enkele doelstellingen geformuleerd. In het volledige programma leest u de thema’s en de cases die worden behandeld.

De resultaten van de inspiratiesessies worden in een plenaire terugkoppeling gepresenteerd. Onder leiding van dagvoorzitter, Bob Roelofs, kunnen raadsleden, leden van de Provinciale Staten en (aspirant) Tweede Kamerleden uit Gelderland een korte reactie  geven. Waarna ruimte is voor debat en dialoog tussen alle deelnemers.

Om 15:00 is de afsluiting waarna er nog gelegenheid is om nog even rustig na te praten, wat te drinken en informatiemateriaal van de inspiratiemarkt mee te nemen.

Hier kunt u het volledige programma downloaden als PDF

Wij hopen u van harte te mogen begroeten! Meld je aan via het aanmeldformulier

 

Bas van den Hoogen

Coördinator Maatschappelijke Initiatieven
Gemeente Voorst
Bas van den Hoogen

Latest posts by Bas van den Hoogen (see all)