Beweegblog #27: Was jij gezonder vóór of ná de lockdown?

Hoe is het met jouw gezondheid? Zowel fysiek als mentaal? En wat zou je daar aan kunnen doen? Ik begrijp heel goed dat het beleid van de overheid jouw niet gezonder maakt. Daarom steun ik de missie van ‘Stichting Artsen Covid Collectief’. Zij vinden dat gezondheid meer is dan alleen het bestrijden en voorkomen van een virusinfectie. Want het is toch eigenlijk absurd dat sportscholen gesloten zijn, sportverenigingen nog grotendeels stil liggen, terwijl cafetaria overuren draaien. Bewegen zou gestimuleerd moeten worden, maar het tegendeel lijkt waar.

 

We weten inmiddels allemaal dat overgewicht tot een zwakker immuunsysteem leidt en daarmee tot een groter risico op een ernstig beloop van corona. De belangrijkste factoren die hierin een rol spelen zijn leeftijd, geslacht en overgewicht. Hoe ouder en hoe zwaarder, hoe hoger het risico. Mannen lopen meer risico op een ernstig beloop dan vrouwen. Daarnaast toonde Britse wetenschappers vorige maand aan dat mensen die weinig bewegen meer kans hebben om dood te gaan door corona.

 

Mark Rutte erkent dat er minder is bewogen in de coronaperiode.  “We zijn gezamenlijk miljoenen coronakilo’s aangekomen” zei hij tijdens een persconferentie vorige maand, maar verder dan enkele versoepelingen komt het vooralsnog niet. Je zal het voornamelijk zelf moeten doen! En ik begrijp dat dat lastig kan zijn en wil je helpen. Ik hoop dat het lezen van deze blog alleen al een stimulans is. Schroom niet om contact te zoeken. Ik help je graag waar ik kan. Daarbij wil de volgende tips van drs. Richard de Leth met je delen:

  • eet meer natuurlijke voeding en minder bewerkte voeding,
  • beweeg meer en zit minder,
  • ontspan dagelijks en doe dingen waar je energie van krijgt,
  • omring je met mensen waar je energie van krijgt,
  • zorg voor een inspirerend doel dat je ’s morgens uit bed doet springen,
  • richt je op positiviteit en vermijd het negatieve nieuws.

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Guus helpt je graag verder! Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Guus Kroes (Mens en Welzijn Voorst)
Volg mij via