Publiek geboeid door theatervoorstelling ‘Dat schiet lekker op zo!’

Woensdagavond 13 oktober waren zo’n 35 mensen getuigen van een intieme voorstelling met een pakkende boodschap. Het ging over het geheim van succes in de sport en dat werd, door twee acteurs (en enkele figuranten uit het publiek), op een zeer aantrekkelijke manier overgedragen. Bezoekers werden geconfronteerd met hun gedrag op het sportveld. “Heel herkenbaar” en “uit het leven gegrepen” waren veel gehoorde reacties na de voorstelling.

 

De voorstelling “Dat schiet lekker op zo!” is geschreven door communicatiedeskundige en acteur Ewald van Kouwen. Ewald was zelf ooit een fanatieke jeugdtrainer en -leider. Iemand die volledig op kon gaan in het spelletje en maar bleef hameren op het resultaat. “Wel winnen hé!” was lange tijd zijn credo. Totdat hij om zich heen zag dat veel jongeren besloten te stoppen met de sport. Het bleek een landelijke trend dat 2/3 van de jeugdige sporters op 12/13-jarige leeftijd besluiten te stoppen. Het zette Ewald aan het denken.

 

Ewald kwam tot zelfinzicht en startte vervolgens een beweging, ‘Positief Coachen’ genaamd. Hiervoor schrijft hij verschillende voorstellingen. In de voorstelling “Dat schiet lekker op zo!” speelt Ewald eigenlijk een autobiografisch verhaal met situaties die hij soms letterlijk heeft meegemaakt. Hij speelt de voorstellingen voornamelijk bij sportclubs maar deze woensdagavond dus voor alle geïnteresseerden uit de gemeente Voorst. Samen met zijn zoon, subliem gespeeld door de 13-jarige Dante uit Olst, laten ze de bezoeker inzien waar het om draait in de sport. Niet om het winnen, maar om het plezier maken met elkaar, genieten van het spelletje en – op nummer 1 – genieten van het beter worden.

 

Lokaal sport- en beweegakkoord

De voorstelling is op initiatief van de regiegroep van het lokale sport- en beweegakkoord naar de gemeente Voorst gehaald. Ingrid de Croon uit die regiegroep vertelt na de voorstelling: “We hopen dat trainers, leiders en ouders gegrepen worden door het verhaal en aan het denken worden gezet. Als ik de reacties zo hoor zijn we daar wel in geslaagd” vertelt ze tevreden. Hierbij wijst ze in de richting van een clubje mannen die nog even staan na te praten. Ze blijken betrokken bij drie verschillende sportverenigingen uit hetzelfde en slaan de handen ineen. “Deze voorstelling zou iedereen op de club moeten zien. Laten we dat samen organiseren”. Wordt vervolgd dus…

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)