Partner in de Spo(r)tlight – Zwembad de Schaeck

De partners van het lokale sport- en beweegakkoord verdienen een plekje in de spotlight. Althans, dat vinden wij van de regiegroep. Daarom willen we wekelijks één partner uitlichten in deze krant. Deze week is het de beurt aan niemand minder dan….

 

 1. Naam: Lugo Schoonman

 

 1. Betrokken bij het SB-akkoord vanwege:

Om een bijdrage te leveren aan gezond en veilig bewegen vanuit mijn ervaringen bij zwembad De Schaeck in Twello.

 

 1. Hoe ga jij bijdragen aan een fitter Voorst?

Ik draag bij aan een fitter en gezonder Voorst door De Schaeck zo open te stellen dat alle doelgroepen op hun niveau veilig en plezierig kunnen bewegen in het water van De Schaeck.

 

 1. Welke actie uit het akkoord spreekt jouw aan en waarom?

Ambitie 7. Ik zie dagelijks de jeugd in het zwembad en schrik van het overgewicht en het uithoudingsvermogen. Door de corona is het overgewicht nog meer toegenomen hierdoor komt ook de motoriek in gevaar. Dit kan voor het zwemmen betekenen dat kinderen niet meer zwemveilig zijn. Ik pleit dan ook voor 1 uur schoolzwemmen per week voor alle bassischoolleerlingen. En daarnaast 1 uur per dag sport onder schooltijd om aan de gezonde hoeveelheid beweging te komen. Ik ben ervan overtuigd dat 1 uur per dag sport onder schooltijd, tijdswinst gaat opleveren om de theoretische kennis op te kunnen nemen. Ik denk dat deze maatregelen miljarden bezuinigingen kunnen gaan opleveren in de zorgkosten in de nabije toekomst.

 

 1. Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de sportaccommodaties die er in de gemeente Voorst staan. Twee sporthalen met een turnhal en een prachtig zwembad met binnen- en buitenbad.

 

 1. Weet je wat een burpee is?

Ja dat is best zwaar, maar wel een goede oefening om fit te blijven

 

 1. Wat heb jij (doormiddel) van sport geleerd?

Van jongst af aan heb ik veel gesport eerst voetbal, daarna hardlopen en sinds ik heupklachten kreeg ben ik gaan zwemmen. Ik heb geleerd dat bewegen iets is waarvoor wij gebouwd zijn. Naast het gezonde aspect is ook het sociale aspect een onderdeel waar ik veel geleerd heb vanuit de sport.

 

 1. Keuze: zitten of staan?

Staan

 

 1. Keuze: Kracht- of duursport?

Duursport omdat ik veel voetbalde was het lopen daarin belangrijk, vandaar mijn voorkeur voor duursport. Sinds ik een kunstheup heb ben ik voor mijzelf over gestapt van twee maal 20 km hardlopen naar het zwemmen en dat bevalt goed omdat het onbelast is voor je gewrichten. Ik zwem nu 5 maal per week 1500 meter, ik probeer daar wel een krachtoefeningen in te doen door het tempo en de frequentie tussentijds te verhogen zodat de spieren op orde blijven.

 

 1. Wat is jouw (sport)droom voor de gemeente Voorst?

Dat de sportaccommodaties in de gemeente Voorst op een hoog niveau blijven en het zwembad in de nabij toekomst jaarlijks boven 250.000 bezoekers kan scoren. Daarnaast hoop ik dat ook de inwoners van deze gemeente het aantal malen sporten in de week gaan opvoeren om gezond en fit te blijven en tegelijkertijd meer weerstand opbouwen tegen bijvoorbeeld coronavirussen.

 

 1. Welke partner zou je de volgende keer in de spo(r)tlight willen zien en wat zou jij hem/haar willen vragen?

Michel van den Hengel.  Vraag aan hem is, hoe kunnen we het gezond bewegen het beste promoten voor alle inwoners in het Voorster Nieuws?

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)