Partner in de Spo(r)tlight: KC Hagewinde

De partners van het lokale sport- en beweegakkoord verdienen een plekje in de spotlight. Althans, dat vinden wij van de regiegroep. Daarom willen we wekelijks één partner uitlichten in deze rubriek.

 

 1. Naam:

Caroline van Alten

 

 1. Betrokken bij het SB-akkoord vanwege:

Mijn werkzaamheden als directeur van obs/kc Hagewinde. Motorische ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Daarnaast is voldoende bewegen gezond en draagt het bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling van ieder kind. Dat is de reden waarom wij als school achter het beweegakkoord staan. Mijn ouders waren allebei vakleerkracht gymnastiek. Hoe belangrijk bewegen en sport is, is mij met de paplepel ingegoten.

 

 1. Vraag van Levien de Jager (Vit-Factor-Y): Wat betekent het om een gezonde school te zijn?

Wij zijn een gezonde school op het gebied van ‘bewegen en sport’ en ‘welbevinden’. Dat betekent dat we aan bepaalde eisen voldoen die de organisatie hieraan stelt. De eisen die gesteld worden zijn heel reëel. Dit komt natuurlijk omdat wij het als school ook belangrijk vinden dat leerlingen voldoende bewegen en sociaal-emotioneel goed in hun vel zitten. Het betekent wel dat wij als school bewuste keuzes moeten maken en dat is soms best lastig, want je wilt zo graag meer kunnen bieden.

 

 1. Hoe ga jij bijdragen aan een fitter Voorst?

Als kindcentrum zorgen we ervoor dat de kinderen van 2 t/m 13 jaar zich motorisch goed kunnen ontwikkelen en dat we ze een basis meegeven op het gebied van motorische en vaardigheden. Ook komen de leerlingen in aanraking met verschillende sporten, waardoor ze een bewuste keuze kunnen maken voor een bepaalde sportvereniging. Zodoende zorgen we ervoor dat de jongste inwoners van Voorst een goede start maken voor een fit en gezond leven.

 

 1. Voor welke actie uit het akkoord ga jij je inzetten?

Vaardig in bewegen: buurt, onderwijs & sport. Deze keuze ligt natuurlijk voor de hand. Wij zijn een school, dus op dat gebied kunnen wij ons prima inzetten.

 

 1. Voldoe jij aan de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen)?

De NNGB betekent voor volwassenen 2,5 uur matig intensief bewegen. Daar kan ik wel aan voldoen. Ik wandel veel, zwem, kano en werk graag in de tuin. Nu het zwemmen even niet kan, wandel ik veel meer.

Voor kinderen geldt dagelijks minstens een uur bewegen. De leerlingen bij ons op school spelen iets meer dan een half uur buiten. Daarnaast hebben ze 2 keer in de week gymles van 45 minuten. Ook komt Voorst Actief ongeveer 2 keer per maand na schooltijd een uur bij ons op het schoolplein. Zij organiseren altijd ontzettend leuke activiteiten. Het is voor de kinderen dus wel van belang dat ze na schooltijd ook nog wat aan bewegen doen. Ik weet in ieder geval dat er veel leerlingen op een sportvereniging zitten en op ons schoolplein zien we regelmatig na schooltijd nog kinderen spelen.  Tijdens de schoolsluiting, i.v.m. de pandemie, heeft onze vakleerkracht gym ook verschillende beweegopdrachten bedacht en deze zijn door de leerkrachten aan de weekplanning toegevoegd. Zo konden de leerlingen ook thuis wat aan beweging doen. Ook doen we de laatste tijd vaak mee aan de buitenlesdag. Dan worden er opdrachten op het gebied van taal of rekenen op een speelse en actieve manier buiten uitgevoerd. De leerlingen vinden dit altijd erg leuk.

 

 1. Jouw mooiste sportmoment?

Als ik kijk op school, dan vind ik het altijd mooi om te zien hoe actief en enthousiast de leerlingen zijn als ze met sportactiviteiten bezig zijn. De trotse gezichtjes van ze als er iets is gelukt. Dat vind ik echt mooi om te zien. Wat ik ook altijd super leuk vind om te zien, is hoe ze van glijstang af glijden bij onze boomhut op het schoolplein. Eerst heel voorzichtig, maar als ze meer vertrouwd raken dan wordt het steeds zwieriger en soepeler. Echt super leuk!

Voor mijn persoonlijke mooiste sportmoment, moet ik wel heel diep graven. Als kind heb ik veel gezwommen en selectie geturnd en geskied. Ik heb toen diverse prijzen en diploma’s gehaald waar ik toen enorm trots op was. Later heb ik een aantal lange afstandswandelingen gelopen met de rugzak op tent en proviand erin. Geweldige ervaringen, waarbij je jezelf ook wel af en toe tegenkomt. Ik denk dat deze wandeltochten wel mijn mooiste sportmomenten zijn.

 

 1. Wie was/is jouw sportieve idool?

Ik heb niet echt een sportidool. Ik kijk ook heel weinig naar sport.

Ik vind het wel knap wat de Nederlandse schaats(t)ers presteren. Ook vind ik de prestaties van Epke Zonderland wel heel bijzonder.

 

 1. Keuze: individuele of teamsport?

Ik vind beide belangrijk. Beide sportsoorten vragen andere vaardigheden en kwaliteiten. Bij een teamsport is samenwerken heel belangrijk en moet je ook leren accepteren dat het niet altijd gaat zoals jij het graag zou willen. Bij een individuele sport ben je heel erg gefocust op je eigen ontwikkeling en speelt samenwerken vaak geen rol. Eigenlijk zou je van beide soorten sport iets moeten doen. Dat is de ideale situatie. Aangezien de leerlingen bij ons op school twee keer in de week gym hebben, krijgen ze zowel een spel les als een vaardigheidsles.

 

 1. Wat is jouw (sport)droom voor de gemeente Voorst?

Dat alle kinderen veilig en vertrouwd kunnen sporten en dat ze het leuk en gezellig vinden om in teamverband of individueel zich op sportief gebied kunnen ontwikkelen. Ik vind Voorst Actief ook een heel goed initiatief. Lekker sportief bezig zijn na schooltijd op het schoolplein of in de gymzaal. Dichter bij huis kan bijna niet.

 

 1. Welke partner zou je de volgende keer in de spo(r)tlight willen zien en wat zou jij hem/haar willen vragen?

Anne Pannekoek van nijntje Beweegdiploma. Ik ben heel benieuwd wat Anne Pannekoek wil bereiken met het Nijntje Beweegdiploma. Ik vind het namelijk een heel mooi initiatief.

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)