Kernboodschap: Water drinken wordt weer gewoon

Het stimuleren van kinderen om meer water in plaats van gezoete dranken te drinken, is één van de speerpunten van de JOGG-aanpak.

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van zoete drankjes één van de oorzaken is van overgewicht en obesitas. Veel kinderen drinken zoete drankjes uit een pakje of een beker tijdens het 10-uurtje en het overblijven. In de gemeente Voorst drinkt 22% van de 0-4 jarigen meer dan 2 zoete drankjes per dag en bij 4-12 jarigen is dit 38%.Met de Drinkwater-campagne wil JOGG-Voorst water drinken stimuleren op scholen, sportverenigingen, kinderopvang, bedrijven en openbare gebouwen zoals bijvoorbeeld de bibliotheek. Met deze aanpak wordt water drinken heel gewoon!

Waterhelden
Samen met de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Hattem en Lochem, is er een gezamelijke drinkwater campagne opgezet. Doel van deze regionale campagne was kinderen verleiden om voor en/of na de zwemles water te drinken in plaats van een zoet drankje.

De campagne richt zich op alle vier tot zes jarige kinderen die in de deelnemende zwembaden zwemles volgen voor diploma A. In totaal gaat het om zo’n 2735 zwemlessertjes en hun ouders. Het is de bedoeling om er spelenderwijs voor te zorgen dat kinderen water drinken voor en/of na de zwemles. Want water drinken is gezond. Beter voor het gewicht én beter voor de tanden van kinderen. Gezonde en fitte kinderen bewegen beter. En kinderen die beter bewegen, halen makkelijker hun zwemdiploma.

 

4 pilot-scholen zijn gestart met de Drinkwater-campagne

In 2016 zijn 4 pilot-scholen van start gegaan met de Drinkwatercampagne: De Hietweide en de Wingerd in Twello, de Kopermolen in Klarenbeek en de Hagewinde in Wilp. Zij gingen aan de slag met de menukaart Drinkwater, realiseerden een watertappunt in school of op het schoolplein en hebben deelgenomen aan de Kick-off. Inmiddels hebben alle scholen bidons ontvangen wanneer zij waterdrinken tijdens de (gym-) lessen onderdeel van het schoolbeleid hebben gemaakt.

Watertappunten
Door middel van het vullen van een eigen bidon bij een watertappunt op school, of door kannen met water op tafel tijdens de pauzemomenten, wordt het kinderen makkelijk gemaakt om voor water te kiezen. Op dit moment staan er in de sportaccommodaties, zwembad De Schaeck, het Kulturhus en op diverse scholen watertappunten die vrij te gebruiken zijn. Tevens heeft de gemeente Voorst een mobiel watertappunt aangeschaft om deze in te zetten bij sportieve activiteiten.