Kernboodschap: Water drinken wordt weer gewoon

voorst-drinkt-waterHet stimuleren van kinderen om meer water in plaats van gezoete dranken te drinken, is één van de speerpunten van de JOGG-aanpak.

Door middel van het vullen van een eigen bidon bij een watertappunt op school, of door kannen met water op tafel tijdens de pauzemomenten, wordt het kinderen makkelijk gemaakt om water te gaan drinken.

Met de Drinkwater-campagne wil JOGG-Voorst water drinken stimuleren op scholen, sportverenigingen, kinderopvang, bedrijven en openbare gebouwen zoals bijvoorbeeld de bibliotheek. Met deze aanpak wordt water drinken heel gewoon!

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van zoete drankjes één van de oorzaken is van overgewicht en obesitas. Veel kinderen drinken zoete drankjes uit een pakje of een beker tijdens het 10-uurtje en het overblijven. In de gemeente Voorst drinkt 22% van de 0-4 jarigen meer dan 2 zoete drankjes per dag en bij 4-12 jarigen is dit 38%.

4 pilot-scholen zijn gestart met de Drinkwater-campagne

In 2016 zijn 4 pilot-scholen van start gegaan met de Drinkwatercampagne: De Hietweide en de Wingerd in Twello, de Kopermolen in Klarenbeek en de Hagewinde in Wilp. Zij gingen aan de slag met de menukaart Drinkwater, realiseerden een watertappunt in school of op het schoolplein en hebben deelgenomen aan de Kick-off. Inmiddels hebben alle scholen bidons ontvangen wanneer zij waterdrinken tijdens de (gym-) lessen onderdeel van het schoolbeleid hebben gemaakt.

Wist je dat…

Water is nodig voor je lichaam: regelen van je lichaamswarmte, vervoeren van voedingstoffen, afvoeren van afvalstoffen. Ons lichaam bestaat voor 65% uit water. Omdat je vocht verliest, bijvoorbeeld door te plassen en te zweten, moet vocht worden bijgevuld. Water is een 100% dorstlesser!