Voorster Hockey Club: “Wij laten zien dat je wel zonder frituur kan”

 Toen de Voorster Hockey Club (VHC) negen jaar geleden werd opgericht, maakte ze meteen een duidelijke keuze: er werd geen frituur aangeschaft en geen chips verkocht. Nu heeft VHC de ambitie om te gaan voor een Gouden Sportkantine, vertelt bestuurslid Anita Merks.
“Volgend jaar bestaat onze hockeyclub tien jaar”, zegt Anita. “Ik was zelf één van de oprichters. Wat wij nooit begrepen hebben is dat er op plekken waar kinderen lekker aan het sporten zijn zo veel patat, chips en ijsjes worden verkocht. Bij de oprichting van onze vereniging hadden we de keuze: meegaan in wat toen, negen jaar geleden, nog in elke kantine verkocht werd of het meteen anders doen. Als er vanaf het begin geen frituur was en geen chips werd verkocht, dan was dat gewoon zo en zouden de leden niet beter weten. Daar hebben we voor gekozen.”

Nog een stap zetten
Momenteel is VHC bezig met de bouw van een nieuw clubhuis. “Eén van de leden van de barcommissie doet een opleiding tot voedingsdeskundige en gewichtsconsulente en kwam Team:Fit tegen”, legt Anita uit. “Onze gemeente is aangesloten bij JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht, red.) en één plus één is twee. We besloten dat we hier nog een stap in wilden zetten. We hebben een avond met Team:Fit gehad en zijn het plan gaan uitwerken. Ook hebben we het met onze leverancier besproken. Die zette in eerste instantie de hakken in het zand en verwachtte dat we in het nieuwe clubhuis wel een frituur zouden aanschaffen. Inmiddels zit de leverancier wel op onze lijn.”

Niemand moppert
Bijzonder is dat er in de afgelopen negen jaar nog nooit gemopperd is over de afwezigheid van een frituur, niet door de senioren en ook niet door de junioren. “Het is bij hockey wel gebruikelijk om na afloop een biertje te drinken met bitterballen erbij, maar wij hebben die bitterballen gewoon niet. We bieden andere varianten aan, gehaktballetjes bijvoorbeeld. Ook van de bezoekende partijen krijgen we nooit opmerkingen. Dat is de grootste winst, vind ik. Vooraf hebben we veel andere verenigingen gesproken en die zeiden allemaal dat we niet zonder frituur konden. Maar wij zijn het gewoon gaan proberen en het kan dus wel.”

Vooral de zelfgemaakte bruine tosti’s worden bij VHC goed verkocht. “We verkopen geen witte tosti’s. Vaak wordt gezegd dat kinderen alleen maar wit brood eten, maar dat is onzin. Er wordt nooit gevraagd naar tosti’s van wit brood.”

Gaan voor goud
Totdat het nieuwe clubhuis geopend wordt is VHC nog een beetje beperkt in wat ze aan kan bieden en hoe ze dat presenteert. Straks wordt dat anders. “Onlangs hebben we in ons oude clubhuis de eerste kantinescan gehad”, vertelt Anita. “Aan de hand van de uitkomsten daarvan gaan we onze vervolgstappen bepalen. We leggen de lat hoog, we gaan voor een Gouden Sportkantine.” Dit is de hoogste van de drie categorieën die je bij Team:Fit kunt behalen (zie ook de pagina Brons, Zilver en Goud! op Team:Fit, red.). “Er zijn vast nog wel wat verbeterpunten. Dingen die kunnen blijven, maar waarbij we ook een andere variant moeten aanbieden. In het nieuwe clubhuis hebben we straks de koeling ook helemaal op orde. Dan kunnen we ook smoothies verkopen en op de bar gekoeld fruit presenteren waarmee bezoekers zelf fruitspiesjes kunnen maken. In de huidige setting kan dat nog niet.”

Uitstralen
Als bestuurslid van een ambitieuze Team:Fit-vereniging wil Anita aan andere clubs nog wel iets meegeven ter inspiratie: “Ik denk dat als je echt uitstraalt dat je dit belangrijk vindt, dat het dan door iedereen geaccepteerd wordt. Veel mensen denken bij een gezonde kantine dat je dan alleen nog maar worteltjes kunt verkopen, maar dat is helemaal niet zo. Het belangrijkste is wat je in jonge kinderen stopt.”

Bron: www.teamfit.nl 
JOGG Voorst