Wat je van apen leren kan

Kennissessie ‘gezond opvoeden’

Op 9 oktober ontvingen de samenwerkende JOGG-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Hattem, Lochem en Voorst ruim 75 professionals in de St@art in Apenheul.

Vanaf 15.30 uur druppelden leerkrachten, artsen, diëtisten, GZ-psychologen, politici, beleidsbepalers, jeugdverpleegkundigen en fysiotherapeuten binnen om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Rond 16.00 uur trapte Weslie Gerrits af; “Veel dank voor jullie aanwezigheid en de fijne samenwerking en vooral van harte veel plezier deze middag.”

Bioloog en onderzoeker Patrick van Veen vertelde bevlogen over de overeenkomsten tussen mensen en apen, beide sociale wezens, die veel van hun gedrag leren van en met anderen. “Pesten apen ook, en zo ja, waarom?” Deze vragen werden in interactie met de zaal

Martine Verheij, senior gorilla-verzorger, deelde vol enthousiasme dat gorilla’s in een sociale groep van alle leeftijden ‘moeten’ opgroeien om alle vaardigheden aan te leren die je nodig hebt om op een gezonde manier volwassen te worden. Denk aan het moederschap en het geven van borstvoeding, maar ook het bemachtigen van voldoende voeding. Apenkinderen leren het meest van hun moeder in de periode van 0 tot 4 jaar, als ze nog zogen. Ook leren ze veel door te spelen met elkaar, met hun ouders, maar ook alleen in de natuur.

Hierna nam kinderarts Dirk Jan Pot, werkzaam in het Gelre Ziekenhuis, de aanwezigen mee in wat hij dagelijks meemaakt als het gaat over ‘gezond (op)voeden’. Hij begon zijn verhaal met zijn ervaringen met apen én wat hij deze middag geleerd had; grappige observaties die de aanwezigen deden lachen! Hij ziet in zijn werk dat een gezond gewicht grote invloed heeft op het welbevinden van opgroeiende kinderen. Het blijkt dat kinderen die (te) dik zijn meer gepest worden dan wanneer je bijvoorbeeld een bril, sproeten of rood haar hebt. Dirk Jan stelt dat Obesitas meer een gedragsprobleem is dan een medisch probleem. En dat de oplossing verrassend simpel is, namelijk minder eten en meer bewegen. Het ingewikkelde aan de oplossing is dat je om dat te veranderen gedrag moet veranderen. En gedragsverandering is oh zo moeilijk te realiseren. Als je resultaat wilt, moet je een jaar lang consequent elke dag oefenen. Net als bij apen blijken ouders onmisbaar bij het aanleren van gezond gedrag.

Er werd volop nagepraat en genoten van de heerlijke pizza’s. De reacties waren zeer positief. “Een leuk cadeautje, en ook boeiend voor alle verschillende groepen aanwezigen”, aldus een deelneemster vanuit de ‘gezonde school’. “Wat ik geleerd heb? Dat we sociale wezens zijn en hoe belangrijk het is dat we in een veilige, comfortabele omgeving kunnen opgroeien”, geeft een andere aanwezige terug.

Foto’s: Rob Voss – www.robvoss.nl

JOGG Voorst