Onderzoek toont aan: gezonder aanbod bij sportclubs loont

Deze week berichtte de NOS dat veel sportkantines niet openstaan voor een gezonde hap, onder andere uit angst voor omzetdaling. Onnodig zo blijkt nu; sportverenigingen die gezondere producten aanbieden in hun kantine behouden hun omzet. Dit blijkt uit onderzoek van Le Credit Sportif en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

JOGG zet zich in voor een gezonde omgeving voor kinderen en jongeren, zo ook voor een gezonde sportomgeving. Daarom helpt de organisatie via het programma Team:Fit sportverenigingen in Nederland bij het gezonder maken van het kantineaanbod. Le Credit Sportif ondersteunt als partner van Team:Fit aangesloten sportverenigingen in het creëren van een financieel gezonde sportkantine door middel van slimme kassasystemen.

Gezond aanbod vervult behoefte van bezoekers 
Gedurende drie jaar voerden JOGG en Le Credit Sportif onderzoek uit naar omzetcijfers rondom de toevoeging van een gezonder assortiment. De inkomsten en verkopen van vier sportverenigingen die gezondere producten aanbieden en actief deelnemer zijn van Team:Fit, zijn met behulp van data uit het kassasysteem van Le Credit Sportif in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat geen van de kantines een terugloop in de omzet ervaart. Binnen de verkopen steeg het aandeel van gezonde producten met 5 procentpunt in deze periode: een teken dat de clubs die deze weg inslaan niet op hun (gezonde) keuze terugkomen, maar deze zelfs uitbreiden. Het aandeel van gezonde producten in food steeg in deze periode van 37 procent naar 50 procent. Dit toont aan dat kantinebezoekers behoefte hebben aan gezondere producten en dat deze verenigingen die behoefte vervullen.

Weerstand bij verenigingen wegnemen
“Ik vind het heel mooi dat we deze cijfers uit de praktijk kunnen laten zien, zo kunnen we de angst van veel sportverenigingen wegnemen. De vraag naar een gezonder aanbod groeit nu eenmaal, ook bij kantinebezoekers. Veel clubs spelen daar gelukkig al goed op in, hopelijk inspireert dit andere clubs om ook met gezonder aanbod aan de slag te gaan. En via Team:Fit helpen we ze daar graag bij”, aldus Marjon Bachra, directeur van Jongeren Op Gezond Gewicht.

Bron: JOGG Nieuwsflits 29 september
JOGG Voorst