Schooljudofeest met Expeditie Robinson-Entertrainer Carlos

Schooljudofeest in Twello door Robinson-Entertrainer Carlos
Onder toeziend ook van wethouder Wim Vrijhoef was er woensdag 20 december een groot afsluitend Schooljudofeest in sporthal Jachtlust in Twello. Ruim 500 kinderen van de Oase, Martinus, Hietweide en de Kleine Wereld lieten onder leiding van Entertrainer en Expeditie Robinson deelnemer Carlos Platier Luna zien wat zij van het opvoedkundige beweegprogramma Schooljudo geleerd hebben.

Schooljudo
Schooljudo is dertien jaar geleden opgericht op initiatief van voormalig wereldkampioen en Olympisch medaillewinnaar Ruben Houkes. Niet alleen om zijn sport te promoten, maar om iedereen te overtuigen van de meerwaarde van judo als opvoedkundig middel. Binnen Schooljudo staan zes waarden centraal; vertrouwen, respect, discipline, weerbaarheid, beheersing en samenwerken. Plezier is de zevende waarde, de katalysator van het geheel. Deelnemers werken zes weken lang onder leiding van gediplomeerde lokale ‘Entertrainers’ aan deze waarden. Dat gebeurt in de sporthal of in het speellokaal die met echte judomatten en speciale pakken omgetoverd worden tot een dojo.

Buiten de ‘dojo’
Er wordt ook aandacht besteed aan de waarden buiten de gymles. Leerkrachten krijgen verschillende tools aangereikt om de waarden te bespreken en te vertalen naar situaties thuis, op het schoolplein en in de klas. Schooljudo is op deze wijze niet alleen interessant als kwaliteitsimpuls voor de gymles maar sluit ook aan op het sociaal –emotionele ontwikkelingsplan en anti-pestbeleid van een school.

Van Entertrainer tot BN’er
Schooljudo Entertrainer Carlos Platier Luna is deelnemer van het TV-programma Expeditie Robinson. Tijdens het programma laat Carlos zien dat judo hem goed van pas komt. De Schooljudo-waarden zijn voor hem onmisbaar om te overleven op het eiland. Als Entertrainer steunt Carlos de Schooljudo-ambitie om ieder kind in Nederland met Schoojudo de ‘Skills for Life’ mee te geven. Tijdens de clinics inspireert Carlos zijn ‘mini ninja’s’ met verschillende judo- en survivaltechnieken.

Partners
Het opvoedkundige beweegprogramma wordt ondersteund door landelijke partners The Walt Disney Company (Netherlands), logistiek dienstverlener TNT en stichting IT4Kids. Zij maken mede mogelijk dat elk jaar zo’n 40.000 kinderen van 400 scholen een aantal weken op de tatami (judomat) staan. In de gemeente Voorst zorgt lokale partner Bouwbedrijf Aan De Stegge Twello, naast de gemeente, voor een deel van de financiering van Schooljudo. Bovendien kreeg elke deelnemer van Bouwbedrijf Aan De Stegge Twello een rugtasje die door Albert Heijn Twello voorzien was van vers fruit voor na het sporten.

Ook in het nieuwe jaar gaan er weer een groot aantal scholen aan de slag met het schooljudo en volgt er ook voor deze leerlingen een afsluitende clinic!

 

JOGG Voorst