‘Zeker bewegen’ voor ouderen is geen gym of een wandelactiviteit

Door Rolf Tijssen:

In Twello en Klarenbeek hebben we de afgelopen 2 jaar vele ouderen getraind in hun mobiliteit en hoe om te gaan met beperkingen en angsten. Een niet eenvoudige opdracht maar wel een realistisch gegeven waarin de leeftijd varieert van 70 tot in de 90. Iedereen verdiende zijn of haar aandacht en dat hebben zij gekregen. En….met succes.

De training van 6 weken die nog steeds door Rolf Tijssen wordt gegeven is ingesteld om anders te leren denken en op zoektocht te gaan naar de momenten die je wel kunt. Veel ouderen hebben angst om te vallen. Daardoor ontstaan vaak ontwijkingen en het niet doen. “Zeker bewegen” maakt het mogelijk om jezelf weer te ontdekken door de mobiliteit van de dagelijkse momenten weer te vergroten. “Zeker bewegen” is niet medisch gerelateerd. Het maakt uniek en kansrijk. Iedereen in zijn waarde laten en in hun eigen kracht ontwikkelen. Velen zijn gewend om een “reikende hand” te krijgen. Zoveel mogelijk zelf iets doen en zelfstandig tot een oplossing komen, maakt je sterker en hoopvol.

“Zeker bewegen” voor de kwetsbare ouderen kunnen we in 3 modules verdelen:

Module 1. Motorisch lopen en keren met rekken en strekken (ouder worden maakt het lichaam klein en voorovergebogen)

Module 2. Overheen stappen, zitten en opstaan, oppakken en op de grond zitten.

Module 3. Het voorkomen van vallen en aanleren om voorover vallen te voorkomen.

Deze laatste module zal alleen in beeld komen als de ouder daar aan toe is.

De gedachten om deze training te volgen is positief en hoopvol. Echter angst en onzekerheid geeft vaak de doorslag om het niet te doen. Wat jammer, we willen allemaal bewegingsvrijheid. Enkele cursisten die de training in MFC Klarenbeek en in het Kulturhus in Twello hebben gevolgd hebben hun ervaring op papier gezet.

Vanuit Twello onderstaande reactie:
 “De meeste mensen denken dat het een cursus gymnastiek is.” Dat is het beslist niet, al zou je sommige oefeningen wel zo kunnen noemen. Het gaat over: durven, zelfvertrouwen, dat kan ik! Je voeten goed neerzetten, kijken naar een bepaald punt, draaien op een speciale manier opdat je je evenwicht niet verliest. Je leert allerlei ” trucjes” b.v. bij het opstaan van een stoel of de grond.

Zoek jouw manier! Hoe gebruik ik, om breken te voorkomen, mijn armen en benen op een goede manier: niet op polsen steunen, gebruik je onderarm.

Dit zijn zo maar wat kreten: “Ik heb veel geleerd. Ik ben enthousiast.”

Vanuit Klarenbeek deze reactie:

“Heel veel kleine trucs die het leven makkelijker maken zoals omdraaien, ergens overheen stappen, omrollen, goed staan als je duizelig bent, opstaan en zitten. Maar ook uitrekken en handoefeningen om deze soepel te houden.”

Tot slot deze ervaring van een cursist uit Twello:

“Mijn man heeft de ziekte van Alzheimer en Parkinson en ik als mantelzorger zijn vrouw. Wij hebben de indruk gekregen tijdens de informatiemiddag bij de OVTT (Ouderen Vereniging Twello Terwolde) dat deze cursus ook ons kan helpen, vandaar dat ik ons beiden heb opgegeven. Je begrijpt als je ouder wordt dan wordt het bewegen ook stram en als je geen voorbeeld krijgt wordt het alleen maar slechter. Na 6 lessen hebben zowel mijn man als ik een zeer positief gevoel van wat wij hebben geleerd. Mijn man oefent elke dag de opgegeven oefeningen en ook de stijve houding is soepeler geworden. Het is heel bijzonder dat had ik niet verwacht!”

Rolf Tijssen
Like