‘Somertijd Reanimatiedag’ in de gemeente Voorst

Op 2 juni organiseert Radio 10 de eerste Somertijd Reanimatiedag. Het Rode Kruis Voorst doet mee en organiseert in het gemeentehuis in Twello een bijeenkomst over reanimeren. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur beantwoorden EHBO-instructeurs van het Rode Kruis en medewerkers van Stan the CPR network (voorheen HartveiligWonen) uw vragen over reanimatie en de burgerhulpverlening AED. De inloop start vanaf 11.30 uur. Ieder half uur kunt u vrij deelnemen aan een reanimatie workshop, met een deel theorie en een deel praktijk met reanimatiepoppen en AED’s. Hiernaast biedt het Rode Kruis u ook de mogelijkheid om deze dag deel te nemen aan een volwaardige en erkende reanimatiecursus waarmee u een certificaat kunt behalen. De kosten hiervan bedragen € 25 (speciaal tarief), inclusief online theorie, praktijk en certificaat. Omdat u voor deelname aan dit praktijkdeel vooraf een theoriedeel afgerond moet hebben is aanmelden vooraf noodzakelijk. Doe dit zo spoedig mogelijk door een mail te sturen naar opleidingen.voorst@rodekruis.nl .

Wat doet de gemeente Voorst voor een hart veilige woonomgeving?
De gemeente Voorst is in 2012 gestart met het project Basisdekking AED Voorst. Het doel is om in de directe woonomgeving snel hulp te bieden bij hartstilstand en daarmee levens te redden. Er zijn nu 26 AED’s in beheer en onderhoud van de gemeente Voorst, die dag en nacht en zeven dagen in de week beschikbaar zijn voor reanimatie. Deze AED’s zijn verspreidt aanwezig over de hele gemeente Voorst: binnen de bebouwde kom van ieder dorp en kern. Ze hangen in een buitenkast aan de gevel van centrale plekken dicht bij u in de buurt, bijvoorbeeld bij een sporthal of een sportvereniging, maar ook bij bedrijven en particulieren. We werken nauw samen met Stan the CPR network (voorheen: HartveiligWonen). Zij organiseren de alarmering van de burgerhulpverleners en ook het onderhoud en/of vervanging van de AED’s in de basisdekking in onze gemeente.

HartveiligWonen heet vanaf nu Stan the CPR network
Een nieuwe naam voor een vertrouwde samenwerkingspartner. Onder hun nieuwe naam vindt u alle informatie over het aanmelden van uw AED, de mogelijkheden om burgerhulpverlener te worden en het declareren van uw kosten voor het gebruik van uw AED. Meer informatie: http://thecprnetwork.com/nl/ , 088-6254200 of stuur een mail naar info@stanglobal.com.

Hoe werkt het alarmeringssysteem?
Bel altijd 112 als er iemand onwel wordt. Op de ambulance meldkamer stellen ze dan samen met u vast of het mogelijk gaat om een hartstilstand. In dat geval alarmeert de meldkamer aangesloten burgerhulpverleners via Stan the CPR network om een AED te halen en te reanimeren tot de ambulance er is. Meer informatie: http://thecprnetwork.com/homepage/alarm-hartstilstand-per-app-sms/

Burgerhulpverlener worden voor AED-reanimatie
Bij een hartstilstand telt elke minuut, waarbij de eerste 6 minuten van levensbelang zijn. Wel prettig om te weten dat hulp dan heel dichtbij is. Kunt u reanimeren of wilt u dit leren? En bent u dan beschikbaar om te reanimeren als in uw directe omgeving iemand een hartstilstand krijgt? Neem via info@stanglobal.com contact op met Stan the CPR network om u aan te melden als burgerhulpverlener. Ook professionele hulpverleners (artsen, verpleegkundigen, zorgprofessionals) kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener bij Stan the CPR network.

Volwaardige erkende reanimatiecursus
Burgerhulpverleners van Stan the CPR network zijn allemaal getraind in reanimeren. Als aangesloten burgerhulpverlener hebt u een erkende reanimatietraining gevolgd en doet u elk jaar een opfriscursus. Bij het Rode Kruis kunt u een volwaardige en erkende reanimatiecursus volgen met een certificaat na (goede) afloop. Voor meer informatie mailt u naar opleidingen.voorst@rodekruis.nl .

Eigen AED aanmelden voor algemeen gebruik in uw directe omgeving
Er zijn een groot aantal sportverenigingen, bedrijven en particulieren die zelf een AED hebben aangeschaft. Een groot aantal van deze AED’s zijn ook aangemeld bij Stan the CPR network. Deze AED’s zijn daardoor algemeen beschikbaar voor een noodsituatie in de directe omgeving via het alarmeringssysteem. Hebt u een AED en overweegt u om deze aan te melden op het alarmeringssysteem van Stan the CPR network? Neem dan contact op met info@stanglobal.com . U geeft zelf aan op welke tijden en dagen uw AED algemeen beschikbaar is.

Vergoeding kosten van AED
De kosten voor het gebruik van uw AED worden vanaf 1 januari 2018 vergoed door de zorgverzekeraar. Na ieder gebruik van de AED moeten de elektroden worden vervangen. Vanaf 2018 zijn de kosten voor het AED-gebruik niet meer voor de eigenaar. De kosten voor het opnieuw gebruiksklaar maken kunt u via http://thecprnetwork.com/nl declareren.

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de gemeente Voorst, Elly Brinkman: e.brinkman@voorst.nl, 0571-27 92 03. Voor de reanimatiecursus kunt u zich rechtstreeks aanmelden door te mailen naar opleidingen.voorst@rodekruis.nl.

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)