Nog plaatsen vrij bij de themacursus ‘Weerkunde’

Voor wie meer wil weten van de achtergronden van het weer organiseren de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum gezamenlijk een themacursus “Weerkunde”. Op vier maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist stap voor stap inzicht krijgt in de verschillende aspecten van het weer.


Meteorologie of weerkunde is de studie van het weer; de condities van de atmosfeer die in ons dagelijks leven een belangrijke rol spelen. Zij houdt zich vooral bezig met het actuele
weer, het historische weer en de weersverwachtingen, zowel algemene als meer specifieke voor bijvoorbeeld landbouw, luchtvaart en watersport. De nauw verwante klimatologie
bestudeert het klimaat, de weerssituaties op grotere schaal en over een langere tijd.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer:
– Geschiedenis van de weerkunde
– Wolken en wolkensoorten
– Het ontstaan van neerslag
– Bliksem en onweer
– Weermodellen en weersverwachtingen
– Optische verschijnselen: regenbogen, halo’s
– Klimatologie en broeikaseffect
– De rol van de oceanen
– Luchtverontreiniging

De cursus wordt gegeven op vier maandagavonden 9, 16, 23 en 30 april 2018 en beginnen om 19.30 uur.

De cursusavonden worden gehouden in het gebouw van de Volkssterrenwacht Bussloo aan de Bussloselaan 4, 7383 RP Bussloo (gemeente Voorst).
De cursusprijs bedraagt € 75,00 inclusief een werkmap en inclusief koffie. De cursus wordt gegeven door enkele enthousiaste vrijwilligers van de vereniging Triangulum.
Voor nadere informatie en aanmelding: telefonisch 0571 – 262006 of via e-mail
info@volkssterrenwachtbussloo.nl.

 

Volkssterrenwacht Bussloo

Volkssterrenwacht Bussloo

Al 40 jaar lang zijn medewerkers van de sterrenwacht bezig de sterrenkunde bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, en tegelijkertijd amateursterrenkundigen de mogelijkheid te bieden hun hobby uit te oefenen. Gedurende het hele jaar is de sterrenwacht iedere vrijdagavond vanaf 19:30 uur voor het publiek geopend. De sterrenwacht beschikt over een voordrachtsruimte voor 60 personen waar de bezoeker een presentatie over een sterrenkundig onderwerp kan bijwonen. Onderwerpen sluiten zoveel mogelijk aan op de actualiteit, zoals ruimtevaartprojecten of hemelverschijnselen. Bij helder weer bestaat tevens de mogelijkheid de maan, sterren en/of planeten door de grote telescoop in het observatorium te bekijken. Ook is het mogelijk om uw eigen kijker mee te nemen naar de sterrenwacht op een heldere vrijdagavond. De sterrenwacht ontvangt ook groepen op afspraak. Ook hier wordt dan een presentatie gegeven over een sterrenkundig onderwerp, waarbij natuurlijk op de interesse van de groep kan worden aangesloten. Bij helder weer is er uiteraard ook gelegenheid door de grote telescoop te kijken.
Volkssterrenwacht Bussloo