Een sporthulpmiddel op maat uitproberen? Dat kan met Uniek Sporten Uitleen!

Vanaf deze maand is Uniek Sporten Uitleen beschikbaar voor inwoners van de regio Stedendriehoek. Wat is Uniek Sporten Uitleen en waarom zou je hier gebruik van willen maken?
Sport en bewegen houdt je fit. En het geeft plezier. Maar welke sport past het best bij jou? En waar vind je de benodigde sporthulpmiddelen? Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking binnen de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod van sporten uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past.

Werkwijze
Uniek Sporten Uitleen is meer dan alleen een sportrolstoel of handbike uitleen, het is een mobiliteitsgarantie. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Indien nodig wordt het product afgeleverd op een gewenste locatie. Bovendien zitten er geen kosten verbonden aan deze dienst!

De sportrolstoel of ander hulpmiddel leen je dan minimaal een week tot maximaal zes maanden. Binnen die periode kun je namelijk een goed beeld krijgen of die sport bij jou past, zegt Monique Kalkman van Uniek Sporten Uitleen. “Ook of het fysiek bij je past. Als je wilt gaan basketballen maar je kunt die bal niet tot de hoogte gooien van de basket, dan kan ik me voorstellen dat het geen leuke sport is om te doen. Het kan dus dat het aan je fysieke gesteldheid ligt dat basketbal geen optie is. Kom je daar na twee maanden achter en je wil bijvoorbeeld gaan rolstoelhockeyen met een andere rolstoel dan is dat geen probleem bij Uniek Sporten Uitleen. Zo kun je meerdere keren een beroep doen op deze uitleenservice om te kijken wat bij jou past.”

Na de uitleenperiode kan de gebruiker een rapport krijgen met de maten van het gewenste hulpmiddel. Met dit rapport kan men vervolgens naar de gemeente voor het aanvragen van het juiste sporthulpmiddel.
Dit is echter geen garantie dat zij automatisch financiering krijgen via de WMO.

Hulpmiddelen
In de uitleenpool van Uniek Sporten Uitleen zijn zeven hulpmiddelen beschikbaar, te weten de ADL-rolstoel, all court sportrolstoel, elektrische sportrolstoel, handbike, aankoppelbare handbike, rugby sportrolstoel en de racerunner.

Vanaf maart 2021 is Uniek Sporten Uitleen voor in ieder geval 3 jaar beschikbaar in de regio. De dienst wordt mede mogelijk gemaakt door Uniek Sporten in samenwerking met gemeenten, Welzorg, NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport. Wilt u meer informatie over Uniek Sporten Uitleen, dan kunt u naar www.unieksporten.nl/uitleen.

Sportaanvraag
Via onze website en app kun je zelf een geschikte vorm van sport of bewegen zoeken. Misschien heb je persoonlijk advies nodig bij het vinden van de juiste sport, of zijn er specifieke vragen over de mogelijkheden. Een sportadvies is handig als men wel wilt sporten, maar nog niet precies weet welke sport geschikt is. Misschien zijn er nog wat vragen voordat er daadwerkelijk contact opgenomen kan worden met een sportaanbieder. Er is altijd ruimte voor vragen, of deze nu algemeen of misschien alleen voor jou van toepassing zijn.

Voor een persoonlijk sportadvies kun je in de gemeente Voorst terecht bij Erica Nap. Zij kan vragen beantwoorden en jou helpen om te gaan sporten of bewegen! Zij is te bereiken via 06-18896516 of mail naar voorst@unieksporten.nl

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)