Deelnemers enthousiast over allereerste Voorster Triathlon

Afgelopen zondag klonk om 09.30 uur het allereerste startschot van de Voorster Triathlon. Tientallen jeugdige deelnemers begonnen in de eerste startserie aan een sportief avontuur van zwemmen, fietsen en lopen. In de startseries daarna volgden er nog honderden volwassenen, verdeeld over 5 series. De organisatie kijkt enorm tevreden terug en ook de deelnemers blijken erg enthousiast over deze nieuwe, groene triathlon.

 

Drie verschillende sporten achter elkaar, in één wedstrijd. Het klinkt zwaar, maar voor vele blijkbaar ook als muziek in de oren. Ondanks het druilerige weer staat iedereen namelijk vrolijk en opgewekt aan de start. Ze hebben er zin in en zijn uitgesproken positief over de uitstraling en omgeving van dit nieuwe evenement. “Zwemmen in deze mooie plas is al een voorrecht. Ik ben benieuwd naar het fiets- en hardloopparcours”, aldus één van de deelnemers voor de start.

 

Even later komen de eerste deelnemers moe en voldaan over de finish. De één gefocust, de ander uitgelaten. Een paar meter verder staat er fruit en ontbijtkoek klaar en ontvangen ze een bloemenkaart van de organisatie met de tekst: “Je hebt het gehaald. Dat verdient een bloemetje!” Eén van de organisatoren legt uit dat men bewust gekozen heeft voor zo’n kaart in plaats van een medaille vanwege het duurzame karakter van het evenement. “We willen de ecologische voetafdruk tot het minimum beperken. Daarom zochten we naar een duurzaam alternatief.”

 

290 namen prijkten er op de startlijst van deze eerste editie. Ook daarover is de organisatie erg tevreden. “We hebben het evenement ingericht op 300 personen, dus we waren bijna uitverkocht. Vooral de 1/8ste triathlon bleek populair. Die zat voor het einde van de inschrijving al vol.” De prijswinnaars kwamen uit het hele land. De allersnelste kwam uit Zeeland en luidde bij de naam Tjeu Bakermans. Hij bleef als enige binnen het uur op de 1/8ste triathlon. Binnen de triathlonsport is dat een bijzondere prestatie.

 

Dat een triathlon niet geheel zonder risico is blijkt ook op Bussloo. De EHBO’ers hebben het druk met schaafwonden en dergelijke. Vooral een specifiek stuk van het fietsparcours blijkt erg glad te zijn vanwege de regen en dat zorgt voor veel uitglijders. “Gelukkig kunnen de meesten hun weg vervolgen. Slechts een enkeling heeft door een val of een blessure moeten opgeven”, laten de EHBO’ers weten. De organisatie verteld dat men de veiligheid het belangrijkste onderdeel vindt. “Het parcours is vanochtend afgezet en ruim 20 verkeersregelaars zorgen ervoor dat het parcours zoveel mogelijk verkeersvrij blijft. Wanneer iemand, bijvoorbeeld een aanwonende, het parcours op moet begeleiden we dit met motorrijders. Toch is niet alles te voorkomen.”

 

Dank aan vrijwilligers

Naast de motorrijders en verkeersregelaars zijn er nog tientallen vrijwilligers aanwezig. Ze zijn herkenbaar aan een rode polo en doen hoen taak met een glimlach. De één zorgt ervoor dat er geen ongenode gasten die wisselzone binnenkomen, een ander reikt sponzen aan en weer een ander beheert de inschrijvingen. Eén van de organistoren vertelt verheugd over het aantal: “Samen met bijna 80 vrijwilligers zetten we hier vandaag een prachtig evenement neer. Dat is zo ontzettend gaaf! Het maakt me ook enorm dankbaar. Zonder hen hadden we dit echt niet gekund.”

 

Dank gaat ook uit naar de hoofdsponsors; Univé en Thermen Bussloo en naar alle overige partners en sponsoren. “Als deze sponsoren en alle vrijwilligers ons blijven steunen, dan gaan we het volgend jaar nog eens overdoen! We zijn veel verbeterpunten tegengekomen, maar dat motiveert alleen maar om het volgend jaar nog beter te doen”. Via de website www.voorstertriathlon.nl en sociale media zal er nog volop teruggeblikt worden op deze geslaagde eerste editie.

VA_beheer