Cool 2B Fit zoekt kinderen die fit willen worden

“Gewoon minder eten en meer bewegen.” Een advies dat kinderen met overgewicht nogal eens krijgen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat als een kind weinig plezier heeft in sporten, niet weet wat gezond is of al een tijdje niet zo lekker in zijn vel zit? Cool 2B Fit helpt met een laagdrempelig programma dat leuk en bewezen effectief is.

Erica Nap, projectleider van Cool2bfit en werkzaam voor de gemeente Voorst: “We willen voor elk kind in de gemeente een gelukkige en gezonde start. Door omstandigheden, gebrek aan kennis of het aanleren van ongezonde gewoonte, gebeurt het dat kinderen al jong te zwaar zijn. Onderzoek toont aan dat kinderen met overgewicht op latere leeftijd ook vaker overgewicht hebben. Met alle risico’s van dien.”

Kinderen een gezonde leefstijl aanleren helpt dus problemen op latere leeftijd voorkomen. En dat is precies wat Cool 2b Fit doet. “Kinderen tussen de 9 en 13 jaar komen in ons programma twee keer per week samen. Om te sporten maar ook om te leren over wat wel en niet gezond is, maar ook om bijvoorbeeld nee te leren zeggen. Tegen lekkere dingen die aangeboden worden, of tegen kinderen die onaardig doen.”

Naast Erica, die het project leidt en de sport- en beweegactiviteiten doet, krijgen de kinderen en hun ouders begeleiding van een fysiotherapeut van de Boog, een diëtist van Vérian en een psycholoog/ orthopedagoog van de CJG. Op alle vlakken wordt gewerkt aan een gezonde leefstijl.
Ouders worden actief betrokken bij het proces. “Ouders kunnen vaak wel handvatten gebruiken. Zo vinden ze het vaak lastig om kinderen op een gezonde manier met hun lijf te laten bezig zijn. Ze zijn bang dat als ze te veel de nadruk leggen op eten en bewegen kinderen een negatief zelfbeeld krijgen. En soms weten ze niet goed wat wel en niet gezond is. Eén keer in de twee weken is er daarom, terwijl de kinderen sporten, een bijeenkomst met de ouders.”

Het traject duurt in totaal 1,5 jaar en start intensief: het eerste half jaar komt de groep twee keer bij elkaar om te sporten en gezonde gewoontes aan te leren. Na het eerste half jaar sporten de kinderen wekelijks en worden kinderen gestimuleerd om lid te worden bij een sportvereniging. De ouderbijeenkomsten zijn dan klaar. Het laatste half jaar vindt begeleiding online plaats.

“We weten uit andere gemeenten dat het programma werkt en dat kinderen plezier hebben. Kinderen komen op een gezond gewicht, krijgen plezier in bewegen en hebben veel aan de contacten die ze hebben met de andere kinderen in de groep.” Begin september zijn de intakes, het programma start op 15 september. Deelname is helemaal gratis door bijdragen van onder meer de gemeente en zorgverzekeraar ENO. Erica: “We hebben nog plek voor een paar kinderen, dus meld je gauw aan als je mee wil doen. We hebben heel veel zin om aan de slag te gaan.”

Meedoen met Cool 2B Fit
Cool 2B Fit gaat 15 september van start en is er voor kinderen tussen de 9 en 13 jaar. Sporten en bijeenkomsten zijn op dinsdag en donderdag van 16 tot 17 uur bij SV Twello aan de Zuiderlaan. Deelname is gratis, ouders betalen wel een kleine borg.

Aanmelden kan voor donderdag 3 september via www.cool2bfit.nl/aanmelden
Meer informatie is verkrijgbaar via Erica Nap, projectleider van Cool 2B fit, e.nap@voorst.nl of 0627363024

Door Karijn Kats van Zodus

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)