Bewegend leren rekenen?

St. Martinus Bussloo is volop in beweging. De school in het groen blijft groeien en telt tegen alle prognoses in, steeds meer leerlingen. De school heeft bewegend leren omarmd. Binnen en buiten, actief leren: daarvan ga je groeien.

‘Kinderen bewegen te weinig en zitten te veel stil’
Dat is ongezond. En ook niet heel natuurlijk. Je leert het beste door zelf actief te zijn. Door te bewegen. Of door in beweging te zijn. Dat doen kinderen het liefste en van nature als vanzelf. Dat moet het onderwijs daarom niet afleren door kinderen te leren stil te zitten en te luisteren; dat moeten ze benutten. Op St. Martinus Bussloo is er daarom een breed aanbod van bewegend leren.
Zowel binnen als buiten krijgen kinderen volop ruimte om te bewegen. De lessen worden op verschillende, functionele werkplekken aangeboden. Kinderen zijn niet de hele dag in hetzelfde lokaal aan het werk. Na elke les is er een korte bewegingsactiviteit om vervolgens weer volop te kunnen opladen voor de volgende les. ‘Wanneer je kinderen fysieke en mentale ruimte geeft, kunnen zij zich veel beter concentreren,’ ‘Daarbij wordt leren ook nog veel leuker en doe je het samen’ aldus Ellen de Haan, directeur van St. Martinus Bussloo.

Rekenen door te bewegen?
Aan de overkant van de school is een groot bos. Daar leren kinderen in de talent-ateliers over de dieren, de natuur en de dieren om heen. Kinderen nemen materialen mee naar school om daar vervolgens weer mee te gaan rekenen. Kinderen vergelijken de voetsporen van dieren en verbinden daar conclusies aan. En de boswachter helpt hen mee.

Op het schoolplein worden regelmatig rekenlessen aangeboden. Tafels stampen, de oppervlakte berekenen van het schoolplein, hinkelen en springen van som naar som.
Stenen stempelen en rijen tellen voor de muur van het sprookjes kasteel.
Een bouwtekening lezen, passen en meten, schatten en vergelijken; heel veel reken-leerdoelen worden bereikt wanneer kinderen zelf de nieuwe schoolkrukken in elkaar mogen zetten.

Bewegend leren is gezond en vooral ook: leuk!
In de schooljudo lessen, de schoolzwemlessen en de lessen van de vakdocent gym, leren de kinderen van St. Martinus Bussloo veel over zichzelf en over elkaar. In de talent ateliers die de school aanbiedt, zijn kinderen actief bezig met houtbewerken, koken, programmeren, muziek maken en ponyrijden. Deze fysieke en mentale ruimte van kinderen voel je wanneer je deze school binnenloopt.

Klaar? Nee, er zijn nieuwe plannen.
Naast het voetbalveld, het kippenhok en de buitenkeuken heeft een aantal kinderen een nieuw idee geopperd; een school-hockeyveld. Bewegen en leren combineren dat laat “onze kinderen” stralen, aldus het team van St. Martinus Bussloo.
En na afloop? Water, zeep en hier en daar een pleister.

Voorst Actief
Volg ons
Laatste berichten van Voorst Actief (alles zien)