8 juni Buitenspeeldag Jantje Beton

8 juni Buitenspeeldag – Jantje Beton

Vrij buitenspelen en bewegen is essentieel is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Juist in een tijd waarin 80 procent van de kinderen onvoldoende beweegt, kan buitenspelen  niet genoeg gestimuleerd worden. Want de kracht van buitenspelen op de sociale, motorische en emotionele ontwikkeling van kinderen en hun leervermogen is ongekend.

Kinderen leren door te spelen!
Buitenspeeldag 2016Er is een schat aan gegevens die aantonen dat buitenspelen een must is voor elk kind. Daarom wil Jantje Beton voorkomen dat vrij buitenspelen en bewegen uit het leven van kinderen verdwijnt.

Voor kinderen is er niks heerlijkers dan lekker buiten bezig zijn en samen met vriendjes de wereld ontdekken. Hutten bouwen, klimmen, ravotten en met elkaar nieuwe spelletjes bedenken. Ruim 80% van de kinderen wordt vrolijk en blij van vrij buitenspelen. En ondertussen leggen ze een stevige basis voor de rest van hun leven. Het is aangetoond dat kinderen die veel buitenspelen en bewegen, beter zijn toegerust om gezond en evenwichtig op te groeien. Ze hebben relatief minder kans op ongevallen en botbreuken en herstellen sneller bij ziekte.

Beweegnorm
Lekker buitenspelen draagt ook bij aan voldoende bewegen. Om gezonde en fitte volwassenen te worden, moeten kinderen elke dag minimaal één uur matig intensief bewegen. Maar liefst tachtig procent van de kinderen voldoet niet aan deze Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Bovendien kampt 15 procent van de kinderen met overgewicht. Door de buurt van kinderen uitdagender te maken, dragen we bij aan een gezondere toekomst.

Grenzen verleggen
Tijdens het spelen ontwikkelen kinderen spelenderwijs uiteraard ook hun motorische vaardigheden. Buiten kan dat beter dan binnen omdat hiervoor meer mogelijkheden zijn en er meer gelegenheid is om grenzen te verleggen en eindeloos te oefenen. Zo bevordert buitenspelen vaardigheden als rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen, schommelen en buigen.

Buiten spelenSlimmer en socialer
Buitenspelen heeft ook een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties op school. Kinderen die veel (buiten) spelen hebben een betere hersenontwikkeling en  leervermogen dan kinderen die weinig en/of binnen spelen.

Tijdens het buitenspelen leren kinderen bovendien hun creativiteit te gebruiken en ontwikkelen ze hun fantasie. Kinderen maken daarnaast zelf hun spelregels, werken samen of concurreren met elkaar. Hierdoor leren ze om te gaan met winnen en verliezen en ontwikkelen ze emotionele vaardigheden als empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.

Lange termijn
Uit onderzoek blijkt dat als de jeugd voldoende beweegt, er op de lange termijn minder ziektes ontstaan zoals osteoporose, hart en vaatziekten en diabetes. Dat bespaart uiteindelijk zorgkosten. Kinderen die vaker buitenspelen hebben bovendien aantoonbaar minder kans op overgewicht. Redenen genoeg om te blijven werken aan avontuurlijke speelruimtes voor kinderen.

Bedenk dus een leuke activiteit en klik hier om deze aan te melden!

Veel Buitenspeelplezier!

Jantje Beton

Ambassadeur Sport & Bewegen
Laatste berichten van Ambassadeur Sport & Bewegen (alles zien)