Opening overzichtsexpositie Hinke de Jong, Galerie ‘De Statenhoed’

OPENING OVERZICHTSEXPOSITIE HINKE DE JONG
Opening: Zaterdag 6 oktober, 15.00 (inloop vanaf 14.30)
Galerie ‘De Statenhoed’, Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello

Van zaterdag 6 t/m zondag 21 oktober vindt in Galerie ‘De Statenhoed’ de herdenkingsexpositie plaats van kunstenares en wiskundige Hinke (Schaafsma) de Jong (1939 – 2018).

Geboren in Menaldum, Friesland, bracht ze haar jeugdjaren door in Marsum en volgde haar middelbare schooltijd aan de Stedelijke Scholengemeenschap in Leeuwarden. Later volgde zij het voorbeeld van haar oudere broer Willem en studeerde ze, als één van de weinige vrouwelijke studenten destijds, wiskunde in Groningen. Daar zou ze ook haar toekomstige man ontmoeten, met wie ze, na een werkzame periode als wiskunde docent, uiteindelijk mee naar Frankrijk zou verhuizen.

“Mijn moeder was altijd al een ‘wispelturig’ type die alles graag wilde proberen en onderzoeken,” aldus Rixt van Furth – de Jong, haar dochter. “Dit maakte dat ze haar baan als wiskundelerares opgaf en zich in Frankrijk, haast haar gezinsleven, vol energie stortte op allerlei leergangen en cursussen. Van het onder de knie krijgen van die weerbarstige Franse taal tot Reiki en kunst aan toe. Eigenlijk op alles wat haar maar een bredere kijk op de wereld bood.”

Een eclectische geest die niet alleen genoot om nieuwe dingen te onderzoeken, maar ook om ze zo grondig mogelijk uit te proberen.

Die geordende, wiskundige, en tegelijkertijd extreem creatieve en onderzoekende geest – een wonderlijke dichotomie – zie je zeker terug in haar artistieke uitingen: haar Zentangle werkstukken geïnspireerd door het grafisch werk van M.C. Escher, in haar beeldhouwwerken en abstracte, impressionistische en realistische schilderijen. En dus op deze expositie.

Onderzoeken, ontdekken, leren en ervaren: dat waren voor Hinke fundamentele kernwaarden. Een streven waar ze zich ook de laatste tien jaar, toen ze weer naar Nederland en Twello terugkeerde, steeds voor heeft ingezet. “Dingen voor jezelf en voor anderen mogelijk maken. Dat is wat zij ons en uiteindelijk onze kinderen en haar kleinkinderen mee heeft willen geven. Ontplooiing van je unieke eigenheid.”

Dat is ook de reden waarom op haar wens een groot deel van het geëxposeerde werk te koop zal staan en op de laatste expositiedag, zondag 21 oktober, geveild zal worden. “Juist omdat mijn moeder ontplooiing en onderwijs zo belangrijk vond, hebben wij besloten in opvolging van haar wens de opbrengst van de veiling te schenken aan Plan International. Een organisatie met als doel om onderwijs specifiek aan meisjes te bevorderen. Dus ook om die reden willen wij graag iedereen uitnodigen deze expositie te komen bezoeken.”

De opening van de herdenkingsexpositie van Hinke de Jong is op zaterdag 6 oktober a.s., 15.00 uur, in Galerie ‘De Statenhoed’, aan de Dorpsstraat 11a in Twello en voor iedereen toegankelijk. Aansluitend is de gelegenheid voor een hapje en een drankje. Daarna is de expositie nog te bezichtigen t/m 21 oktober.

Op zondag 21 oktober, om 15.00, uur zal de expositie worden afgesloten met een veiling van het geëxposeerde werk, waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan Plan International.

Overzichtstentoonstelling Hinke de Jong
Officiële opening: zaterdag 6 oktober, 15.00 (inloop vanaf 14.30 uur)
Galerie ‘De Statenhoed’, Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello

Openingstijden Galerie:
vr. 15.00 – 18.00 uur,
za. en zo. 14.00 – 17.00 uur.

volg ons

KunstKring Voorst

De KunstKring Voorst, aan de Dorpsstraat 11a in Twello, is een centrum en platform voor beeldend kunstenaars en inwoners van de gemeente Voorst, waar kunst in haar breedste zin tot haar recht komt.
KunstKring Voorst
volg ons