Lezing Le Corbusier bij Kunstkring Voorst

Leven en werk van de Zwitsers-Franse architect en stedenbouwer Le Corbusier

Zondag 12 november
Aanvang lezing: 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)

Ronchamp

Moderne architectuur mooi of lelijk, het is vandaag de dag prominent aanwezig in de gehele wereld. En de grondlegger hiervan is de architect en stedenbouwkundige Le Corbusier. Charles-Edouard Jeanneret (pseudoniem Le Corbusier) werd in 1887 geboren in La Chaux-deFonds Zwitserland en stierf 1965 in Cap Martin Frankrijk.

Na zijn opleiding aan de school voor toegepaste kunsten maakte hij een aantal studiereizen naar klassieke bouwwerken in Italië, de Balkanlanden, Griekenland en Turkije. Om zich te ontwikkelen werkte hij bij verschillende architecten, en als jong architect ontwierp hij villa’s voor welgestelde opdrachtgevers. Geïnspireerd door de technologische innovaties begin 20e eeuw, waaronder het bouwen met beton, vergeleek Le Corbusier woningen en steden qua functionaliteit met machines.

In de beroemde Villa Savoye in Poissy (F) uit 1928 komen zijn vijf punten voor de nieuwe architectuur nadrukkelijk naar voren. Samen met zijn neef Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand ontwerpt hij ook interieurs en meubels, waaronder de beroemde Chaise Longue met een frame van verchroomd staal en leren bekleding.

Le Corbusier was medeoprichter van het Congrès Internationaux d’Architecture Moderne (CIAM 1928-1959), waar vooraanstaande architecten hun visie op de architectuur, huisvesting en stedenbouw ontwikkelden en de moderne architectuur wereldwijd bekendheid gaven.

Bij het grote flatgebouwencomplex Unité d’Habitation in Marseille (F) past hij in 1947 voor het eerst het door hem bedachte Modulor-maatsysteem toe. Hij is adviseur en medeontwerper van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Met zijn sculpturale ontwerp uit 1954 voor het bedevaartkerkje in Ronchamp verraste hij vriend en vijand door geen gebruik meer te maken van de witte strakke volumes van de jaren twintig.

Andere projecten zijn: Dominicanenklooster Sainte Marie-de-la-Tourette in Evreux-sur-l’Arbresle (F) en het Philips Expo paviljoen in Brussel.

Le Corbusier is onderscheiden met verschillende eredoctoraten en de hoge Franse onderscheiding het Grootkruis orde Legioen van Eer.

Het gigantische oeuvre en zijn vernieuwende architectonische theorieën hebben Le Corbusier tot een van de grootste architecten van de 20ste eeuw gemaakt.

Evert Jan Geerdes (architect) neemt u vanmiddag mee door het leven en langs het werk van deze Zwitsers-Franse architect.

Evert Jan Geerdes was werkzaam als zelfstandig architect, woont in Bathmen en geeft lezingen over het leven en werk van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier en de eerste vrouwelijke Ierse architecte en designer Eileen Gray (1878-1976)

Aanvang lezing: 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)
Galerie ‘De Statenhoed’, Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello
Toegang: 3,00 p.p., leden & vrienden van de Kunstkring: gratis

KunstKring Voorst
volg ons