Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Een tijdscapsule vertelt – over de Nag Hammadi geschriften

17 februari @ 14:30 - 16:30

€6,50

Let op, de locatie is gewijzigd!

Bram Moerland

Terug van weggeweest: Lezing 17 februari, nu in De Dorpskerk in Twello, Dorpsstraat 10

Zoals eerder al door sommigen opgemerkt is hij een tijdlang niet actief geweest op Facebook. Dat was om gezondheidsredenen.
Vorig voorjaar heeft hij zelfs noodgedwongen alle geplande lezingen en cursussen af moeten zeggen.
Maar kijk: hij gaat het toch weer proberen. Hij heeft een uitnodiging voor een lezing ontvangen van de werkgroep Bezinning & Inspiratie Twello, en hij heeft die aangenomen. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen en om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk dat u zich opgeeft via dit mailadres: bi.twello@gmail.com

De werkgroep Bezinning & Inspiratie Twello is blij met de overweldigende belangstelling voor de lezing van Bram Moerland. Voor de lezing ‘Een tijdscapsule vertelt”  hebben we zelfs een andere locatie gezocht met meer zitplaatsen.

Een tijdscapsule vertelt  – over de Nag Hammadi geschriften –

In 1945 vond een boer in zijn land in het Egyptische plaatsje Nag Hammadi een kruik met daarin een aantal bijzondere geschriften. O.a. het Thomas-evangelie en het evangelie van Maria Magdalena. Monniken hebben deze geschriften in de vierde eeuw verstopt in een kruik en begraven. Deze teksten werden destijds door de kerk verboden en hadden vernietigd moeten worden. Uit die terug gevonden teksten komt een heel andere Jezus en een heel andere visie op de mens tevoorschijn dan die we kennen uit het kerkelijke christendom. Bram Moerland gaat een tip van de sluier oplichten over deze bijzondere tijdscapsule. Stap voor stap zal hij de zogenaamde “geheime woorden” behandelen . Het blijkt dat termen als “kind – leven – dood – opstanding – blindheid” in de gnostiek een heel eigen symbolische betekenis hebben. Deze moet je kennen om de teksten goed te verstaan. Hij gaat ons daarmee wijzer maken in de wereld van de gnostiek, en daarvan een betekenis tonen die verbazend modern aandoet. Die betekenis wordt kort samengevat in een oproep uit een van de teruggevonden teksten “Mens sta op en herinner jezelf”.


U bent van harte welkom op zondagmiddag 17 februari in de Dorpskerk, Dorpsstraat 10 Twello. Het begint om 14.30 uur, inloop vanaf 13.30 uur en de entree is € 6,50.

Bram Moerland was docent filosofie aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Met zijn ontdekking van de Katharen begon voor hem een historische, en steeds persoonlijker wordende speurtocht naar de verborgen spirituele traditie van de gnosis.

Bezinning & Inspiratie Twello
Like ons

Bezinning & Inspiratie Twello

Wij zijn een enthousiaste werkgroep die is ontstaan uit de RK kerk en de PKN kerk in Twello. Van september t/m april organiseren we thema-avonden voor een breed publiekvaak over actuele onderwerpen of zaken die in onze maatschappij vaak spelen. De eerste gast van een seizoen is altijd woonachtig of verbonden aan Twello zoals een aantal jaren geleden Jan Terlouw en de Kruidentuin Twello. Vorig jaar was Hans Stolp ook gastspreker, er waren meer dan 500 aanwezigen. Dit jaar is zorgboerderij en tuinderij Sterrenland in de picture geweest. Ook duurzaamheid en Mindfulness komen dit jaar aan de orde. We vinden het belangrijk dat de avonden interactief zijn zodat er een dialoog is tussen de gastspreker en de aanwezigen.
Bezinning & Inspiratie Twello
Like ons

Latest posts by Bezinning & Inspiratie Twello (see all)

Gegevens

Datum:
17 februari
Tijd:
14:30 - 16:30
Kosten:
€6,50
Evenement Categorieën:
,